Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Öner: "Çocukları cinsel istismardan korumak için ’hayır’ demeyi öğretin"

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner, çocuk istismarına karşı ailelere uyarılarda bulundu. Öner, "Çocukları cinsel istismardan korumak için ’hayır’ demeyi öğretin" dedi.Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Psikoterapist...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2016 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2016 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner, çocuk istismarına karşı ailelere uyarılarda bulundu. Öner, "Çocukları cinsel istismardan korumak için ’hayır’ demeyi öğretin" dedi.
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner, çocuk istismarına karşı aileleri uyardı. Öner, çocukları korkutmadan iyi ve kötü dokunuşun anlatılabileceğini, çocuğun davranışlarındaki değişikliklerin aile tarafından mutlaka fark edilmesi gerektiğini söyledi.
Çocuklara hayır demeyi öğretmek gerektiğini ifade eden Öner, aynı zamanda çocukların “hayır”larına saygı duyulması gerektiğinin de altını çizdi.
Prof. Dr. Öner Türkiye’de istismar olaylarının çocuğun bildiği, tanıdığı, hatta güvendiği kişilerden kaynaklandığına dikkat çekerek, "İstismara uğrayan çocukların yüzde 90’ı istismarcıyı tanır ve yüzde 30’u aile üyelerinin, yüzde 60’ı ailenin güvendiği kişilerin istismarına uğrar. Yüzde 40’ı ise kuzenler veya çocuk bakıcıları gibi daha büyük veya yapılı gençler tarafından istismar edilir. Çocukları istismar edenler çocuğa kolaylıkla ulaşabilen ve güvenilir görünmek için çok uğraşan kişilerdir. Cinsel istismar olaylarının yüzde 80’den fazlası çocuk yalnızken, bire bir durumlarda ortaya çıkar" dedi.
Yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunan Prof. Dr. Öner şunları söyledi:
"Çocuklarınızın yalnız olmadığı ortamları seçin ve çocukları birden fazla yetişkinin gözetmesini sağlayın. Çocuğun bulunduğu ortamı gizli ve kuytu bölgeler için inceleyin. Etkileşimlerinin gözlenebildiğinden ve gerekirse durdurulabildiğinden emin olun. Daha büyük gençlerin çocuklarla birebir durumlarda yalnız bırakılmaması gerektiğini unutmayın."
Özgür Öner bu tür olayların önüne geçebilmek için anne ve babaların çocuklarıyla iyi ilişkiler kurması gerektiğini vurgulayarak, "Çocukları en iyi koruyan şey anne babaları ile olan ilişkileridir. Çocuklarla açık konuşun. Çocuklara onlar küçükken, vücut bölgelerini uygun isimlerle tanıtın; vücutlarının iç çamaşırlarının örttüğü bölgelerine başkalarının dokunmaması gerektiğini öğretin. Kim olursa olsun, herkese, onları rahatsız eden bir şekilde dokunmaları durumunda ’hayır’ deme hakları olduğunu, yetişkinlerin ve daha büyük gençlerin onlarla cinsel içerikli konuşmalarının veya cinsel davranışlar göstermelerinin doğru olmadığını öğretin. Eğer birisi onlara ‘bunu annene babana söyleme, aramızda kalsın derse’, mutlaka korkmadan söylemeleri gerektiğini öğretin. İnternette neler yaptıklarını sorun ve hangi sitelere girdiklerini öğrenin" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.