Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Hüseyin Okutan: "Her Yıl 15 Milyon Kişi İnme Geçiriyor"

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dünya çapında 15 milyon kişinin inme geçirdiğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Bu hastaların 5 milyonu ölmekte ve 5 milyon hasta ise kalıcı olarak sakat kalmaktadır. Bu da inmeyi ikinci en yaygın...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dünya çapında 15 milyon kişinin inme geçirdiğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Bu hastaların 5 milyonu ölmekte ve 5 milyon hasta ise kalıcı olarak sakat kalmaktadır. Bu da inmeyi ikinci en yaygın ölüm nedeni ve sakatlığın önemli bir nedeni haline getirmektedir" dedi.
Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü ve Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Hüseyin Okutan, Dünya Sağlık Örgütü’nün inmeyi, beyin işlevlerinin bölgesel ya da yaygın bozukluğuna bağlı, hızla gelişen klinik bulgular olduğunu ve 24 saatten daha uzun sürmesi ya da hastanın yaşamını kaybetmesi şeklinde tanımlandığını belirtti.
"BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİDİR"
İnmenin belirtileri hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Hastanın vücudunun bir kısmının duyarsızlaşması, baş dönmesi, denge kaybı, açıklanamayan düşmeler, görme kaybı, şiddetli baş ağrısı, yeme ve içme sorunları inmenin başlıca belirtileridir. İnmede risk faktörleri kalp ve damar hastalıklarında tanımlananlarla benzerdir. Bu nedenle belirtilere dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.
"SİGARA, ALKOL VE STRES İNMEYE ETKEN"
İnmenin risk faktörleri hakkında da konuşan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, bu faktörlerin değiştirilemeyen ve değiştirilen risk faktörleri olmak üzere ikiye ayrıldığını belirterek, "Değiştirilemeyen risk faktörleri yaş, cins, ırk, aile öyküsü iken, değiştirilebilen risk faktörleri ise hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, hiperlidemi, sigara, alkol, stres ve hareketsizliktir" diye bilgi verdi.
"EN YAYGIN ÖLÜM NEDENLERİNDEN"
Halk arasında şah damarı da olarak bilinen karotis damarında oluşan daralma ve tıkanmanın inmeye neden olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Okutan, "Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dünya çapında 15 milyon kişi inme geçirmektedir. Bu hastaların 5 milyonu ölmekte ve 5 milyon hasta ise kalıcı olarak sakat kalmaktadır. Bu da inmeyi ikinci en yaygın ölüm nedeni ve sakatlığın önemli bir nedeni haline getirmektedir" dedi.
"RİSK FAKTÖRLERİNİ AZALTIN"
İnmeyi önlemek için neler yapılması hakkında da konuşan Prof. Dr. Okutan, "Mevcut risk faktörlerinizi gözden geçirin, değiştirilebilenleri değiştirin. Bunlar; egzersiz yapmak, düzenli tansiyon takibi, kan yağları yüksek ise düşürmek, sigarayı bırakmak, ideal ağrılığımızı korumak, yağ ve tuz tüketimini azalmak, gerekli ilaçları düzenli kullanmaktır. Kısacası risk faktörlerini azaltmak gerekmektedir" ifadlerini kaydetti.
"İNME SONRASINDA SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR"
İnme sonrasında fiziksel, psikolojik ve sosyal bir takım sorunların ortaya çıktığının altını çizen Prof. Dr. Hüseyin Okutan şöyle devam etti: "Bu tip sorunlar, hastanın hayat kalitesinde önemli ölçüde azalmaya sebep olmaktadır. İnme sonrası hayat kalitesinin arttırılması ve rehabilitasyon gerekmektedir. Rehabilitasyonun amacı; bireyleri fiziksel, sosyal ve mesleki yönden bağımsızlık düzeyine ulaştırmaktır. Bu sayede inmenin etkilerine rağmen bireyde günlük aktivitelerine devam edebileceği güç, yetenek ve güven oluşturulabilir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.