Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Hecer: “Kazein Kansorejen Değil, Bir Süt Proteinidir”

Yakındoğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Gıda Hijyeni Ve Teknolojisi Bölümü Öğrt. Üy. Prof. Dr. Canan Hecer, Son Günlerde Kamuoyunda Gündeme Gelen Kazein Maddesinin Bir Süt Proteini Olduğunu Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2016 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2016 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prof. Dr. Hecer: “Kazein Kansorejen Değil, Bir Süt Proteinidir”
Yakındoğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğrt. Üy. Prof. Dr. Canan Hecer, son günlerde kamuoyunda gündeme gelen Kazein maddesinin bir süt proteini olduğunu söyledi.
Canan Hecer, "Kulaktan kulağa dolaşan bilgi kirliliğinin aksine kazein kanserojen değildir, bir süt proteinidir. Sütte yaklaşık olarak yüzde 3.5 civarı olan proteinin yüzde 3’ e yakını kazein, gerisi de serum proteinleridir.Üstelik kazein biyolojik değeri tam bir proteindir.Yani vücudumuzda sentezlenemeyen proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin önemli bir kaynağıdır.Süt bu önemli aminoasitleri, yeterli ve dengeli bir düzeyde içerir.Bitkisel proteinlerin aksine hem büyümemizi hem de yaşamımızı devam ettirmemizi sağlar. Bu yüzden bebeklerin yegâne besini süttür" dedi.
“SÜTTOZU KANSEROJEN DEĞİLDİR”
Prof. Dr. Hecer, diğer peynirlerin yapımında olduğu gibi hellim üretiminde de sütten peynirin oluşması için kazeinin asit ya da enzimle pıhtılaştırılması gerektiğini ve bu işlemin olabilmesi için de sütte bulunan kazeinin yeterli olduğunu belirtti.
Bazen özellikle sütün kuru maddesinin düşük olduğu durumlarda,peynirlerin yapımında sınırlı ölçüde süt tozundan yararlanıldığının altını çizen Prof. Dr. Hecer, “Bu, peynirin yapısını iyileştirir ve randımanını arttırır. Burada da genelde düşük ısıl işlem uygulanarak elde edilen serum proteinlerinin etkisinden yararlanılır. Tabi ki kullanılan süttozu da kanserojen değildir. Sadece peynire değil dondurma, çikolata ve birçok süt içeren ürüne de teknolojisi gereği katılabilir” ifadelerinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.