Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Haşmet Bardakçı:

Kalp Ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, Aort Damarınının Yırtılmasının Önlenmesi Konusunda Bilgi Verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prof. Dr. Haşmet Bardakçı:
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, akut diseksiyonun son derece ölümcül bir durum olduğunu belirterek, "Acil ameliyat gerektirir. Ameliyat edilmeyen hastaların yüzde 50’si ilk 48 saatte kaybedilir. Sonrasında her saat başına ölüm riski yüzde 1 artar" dedi.
Prof. Dr. Bardakçı, yaptığı açıklamada, sanatçı Oya Aydoğan’ın ölümünden üzüntü duyduklarını söyledi.
Diseksiyondan korunmak için kişinin varsa tansiyonunun kontrol atında tutulmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Bardakçı, şöyle devam etti:
"Ülkemizde her 3 yetişkinden bir tanesi tansiyon hastası ve maalesef pek çok hastamız tansiyonunu yüksek olduğunun farkında değil. Bununla birlikte anevrizması olanlar düzenli kontrol altında olmalılar. Bu hastalarımızda aort belli bir genişliğe gelince değiştiriyoruz ve diseksiyon riski ortadan kalkıyor. En çok kontrolsüz hipertansiyon hastaları risk altındadır, bu hastaların çoğunda halk arasında damar balonlaşması diye bilinen anevrizma mevcuttur. Anevrizma en çok hipertansiyon hastaları, yaşlılar, Marfan Sendromu gibi gevşek doku hastalığı olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca halk arasında damar sertleşmesi - kireçlenmesi diye bilinen ateroskleroza bağlı olarak damar içi yüzey bütünlüğünün ve esnekliğinin kaybolması, sigara içiciliği (anevrizma riskini 8 kat arttırmaktadır ve obezite de anevrizma dolayısı ile aort diseksiyonu riskini arttırmaktadır."
Damar yapısı bu nedenlerle hasarlanmış kişilerde bazen güçlü bir öksürük, hapşırma, ağır kaldırma ya da göğüs travmasının da diseksiyona neden olabileceğini anlatan Haşmet Bardakçı, "Maalesef akut diseksiyon son derece ölümcül bir durumdur. Acil ameliyat gerektirir. Ameliyat edilmeyen hastaların yüzde 50’si ilk 48 saatte kaybedilir. Sonrasında her saat başına ölüm riski yüzde 1 artar" dedi.
Bu hastalarda aortun belli bir genişliğe gelince değiştirildiğini anlatan ve diseksiyon riskinin ortadan kaldırıldığını anlatan Bardakçı, "Ancak anevrizma belirtileri çoğu zaman net değildir ve sinsi şekilde ilerler. Bu anevrizmanın yavaş gelişimi ile ilgili bir durumdur. Aortanın anevrizmaları nadiren de acil servise başvuran hastalarda patlamış olarak saptanır. Bu durum son derece ölümcüldür ve acil ameliyat gerektirir. Önemli olan bu aşamaya gelmeden saptanması ve tedavi edilmesidir" ifadesini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.