Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Parkinson Ömrü Kısaltmaz Ama Yaşam Kalitesini Bozar

Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, parkinson hastalığının ömrü kısaltmadığını ancak yaşam kalitesini bozduğunu söyledi.Günümüzde özellikle ünlü spor ve film yıldızlarının yakalanması ile gündeme gelen...

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2016 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2016 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, parkinson hastalığının ömrü kısaltmadığını ancak yaşam kalitesini bozduğunu söyledi.
Günümüzde özellikle ünlü spor ve film yıldızlarının yakalanması ile gündeme gelen parkinson hastalığı, genellikle orta yaş hastalığı olarak biliniyor. Adını hastalığı ilk defa 1817’de “titremeli felç” olarak tanımlayan James Parkinson’dan alan parkinson hastalığı, beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı. Hastalığın toplumda binde bir sıklıkla görülen müzmin, ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, parkinson hakkında bilgiler verdi. Parkinson hastalığının hareketlerin yavaşlaması, istirahat halindeyken ortaya çıkan kol ve bacaklarda titremeler, kaslarda katılık ve sertlik, postür reflekslerinde azalma gibi temel bulgularla seyreden ancak bunların yanında birçok diğer sistem bulgusunun da olabildiği yavaş ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu belirten Dr. Ortaçbayram, hastalarda bulguların büyük oranda tek taraflı başladığını ve yıllar içinde vücudun diğer tarafına da geçebileceğini belirtti. Sayılan belirtilerden en önemli ikisinin ellerde titreme ve hareketlerde yavaşlama olduğunu söyleyen Dr. Ortaçbayram, hastanın yürümesinin etkilenebileceğini ve yavaş yürüme ile beraber hastalığın ağırlıklı olduğu taraftaki kolu sallamada da sıkıntı görülebileceğini anlattı. Aynı bulgular yüzde olduğunda mimik hareketlerinin ve ifadelerin azaldığı “donuk yüz” görünümü ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Ortaçbayram, "Titremeler ise özellikle hasta istirahat halindeyken görülür. En fazla ellerde görülürken, ayaklarda, çene ve dudaklarda ise daha az oranda görülür. Ancak titreme çok önemli bir belirti olmasına karşın parkinson hastalarının tümünde görülmeyebilir" dedi.
“BAZI BELİRTİLER HASTALIK HENÜZ BAŞLAMADAN ORTAYA ÇIKABİLİR”
Hastalık ilerledikçe uyku bozuklukları gibi diğer sistem etkilenmelerinin de ortaya çıkabileceğini anlatan Dr. Ortaçbayram, uyku bozukluklarının parkinson hastalarının çoğunda görüldüğünü ancak “REM uykusu davranış bozukluğu” diye adlandırılan canlı rüya görmeleri ve koku almadaki bozuklukların hastalık başlamadan yıllar önce ortaya çıkmış olabileceğini söyledi. Parkinson hastalığının sürekli olduğunu, bulgularının tedavi altında bile zamanla şiddetlenebileceğini belirten Dr. Cem Ortaçbayram, “Bu şiddetlenme kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Kimi hasta yatağa bağımlı hale gelirken, kimi hafif bulgularla hayatını devam ettirebilir. Hastalığın hangi hastada hızlı, hangi hastada ise daha yavaş seyredeceğini önceden bilmek mümkün değildir” diye konuştu.
HENÜZ TEDAVİSİ YOK
Hastalığın tanısının nörolojik muayene ile uzman hekim tarafından konulabileceğini söyleyen Dr. Ortaçbayram, parkinson hastalığına özel herhangi bir laboratuvar tetkikinin olmadığını fakat bazı tetkiklerin sadece destekleme amaçlı yapılabileceğini belirtti. Hastalığın ilerleyişini tamamen durduracak bir tedavi yönteminin henüz bulunmadığını anlatan Dr. Ortaçbayram, “Parkinson insanların yaşam süresini kısaltmaz. Mevcut bulguların tedavisi ile hastaların yaşam kalitesi yıllarca belirli bir seviyede tutularak tedavi sürdürülebilir” dedi.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda yeni ilaçlar geliştirebilmek için günümüzde birtakım deneyler yapılmakta olduğunu anlatan Dr. Cem Ortaçbayram, şöyle devam etti:
“Hangi çevresel faktörlerin veya hangi genlerin hastalığı başlattığı hala araştırma konusudur. Bir başka grup bilim insanı da hastalıktan koruyucu, hastalığın ilerlemesini ve kötüleşmesini durdurucu veya hastalığı geriletici ilaçları araştırmaktadırlar.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.