Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özel Ümit Hastanesinde konforlu anjiyo

Klasik anjiyo yöntemi olan kasıktan anjiyo yerine bilekten anjiyo uygulamasını yaygınlaştıran Özel Ümit Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Murat Taraktaş, "Kasıktan yapılan anjiyo 30-35 yıldır uygulanan bir yöntem. El bileğinden yapılan anjiyonun...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2016 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2016 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Klasik anjiyo yöntemi olan kasıktan anjiyo yerine bilekten anjiyo uygulamasını yaygınlaştıran Özel Ümit Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Murat Taraktaş, "Kasıktan yapılan anjiyo 30-35 yıldır uygulanan bir yöntem. El bileğinden yapılan anjiyonun yapılması ise teknik açıdan biraz daha incelik gerektiriyor. Bu yöntem son 4-5 yıldır uygulanıyor" dedi.
El bileğinden anjiyo yapan Özel Ümit Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Murat Taraktaş, uygulama hakkında bilgi verdi. Taraktaş, kasıktan yapılan anjiyonun 30-35 yıldır uygulanan bir yöntem olduğunu belirterek, "El bileğinden yapılan anjiyonun yapılması ise teknik açıdan biraz daha incelik gerektiriyor. Bu yöntem son 4-5 yıldır uygulanıyor. Şehrimizde bu yöntemi yapan kişi sayısı bir elin parmaklarının sayısına ulaşamayacak kadar az. Ben bu yöntemle anjiyoyu 4 yıldır yapıyorum. Benim açımdan teknik olarak yapılması daha kolay olan kasık anjiyosu ile el bileği anjiyosu arasında işlem açısından fark yok" dedi.
"El bileği anjiyosu güvenirlik açısında daha çok tercih ediliyor"
Kardiyoloji Uzmanı Taraktaş, yapılan iki anjiyo arasındaki farkları şu şekilde anlattı:
"Ben, kasıktan anjiyoyu damarların genişliği nedeniyle otobana benzetiyorum. Büyük olduğu için hareket imkanı bizim için oldukça kolay. El bileğini ise patikaya benzetiyorum, ince bir damar. Bu yöntemde çok daha hassas olmak ve el bileği anjiyosu yapmaya alışık olan bir hekim olmak çok önemli. Anjiyoda damara takılan plastik bir iğne var, özellikle onu takmak ve incecik damarın içinden anjiyo ve balon-stent işlemlerini gerçekleştirmek çok tecrübe gerektiriyor. El bileği anjiyosu Türkiye’de henüz yaygın değilken bile bunu yapan doktorlardan birisiyim. Bütün dünyada güvenilirlik açısından daha çok tercih edilen bir yöntem. Kasıktan anjiyoda ameliyata kadar giden kanama durumları çok daha fazla görülebiliyor ama bilekten böyle bir durumla karşılaşma olasılığı çok düşük. Komplikasyon riski en düşük uygulama bilekten uygulanan anjiyo yöntemidir. Benim için anjiyo rutin olarak yaptığım bir işlem."
Bilekten anjiyonun bazı durumlarda yapılamayacağını söyleyen Taraktaş, "Bazı kişilerin el bileğinde damar çok daha ince olabiliyor. İçinden malzeme geçemeyeceği için o kişilerde yapamıyoruz. El bileği biraz ince olan hastalarda ağrı biraz daha fazla olabiliyor. 75 yaşından sonra da damarlarda kıvrılma olabiliyor. Bilekteki ince damarın içinde hareket etmemiz daha zor olduğu için biz bu uygulamayı 75 yaşından sonraki hastalarda seçerek yapıyoruz. 80 yaşından sonra ise kasık bölgesinde bir sıkıntı yoksa bilekten yapmamayı tercih ediyoruz" diye konuştu.
"Herkese tavsiye edeceğim"
Doktor Taraktaş’ın önce kasıktan ve daha sonra da bilekten anjiyo uyguladığı 67 yaşındaki hastası Hüseyin Özçelik, bilekten yapılan anjiyodan çok daha memnun kaldığını ifade etti. Uygulama hakkında bilgi veren Özçelik, şöyle konuştu:
"Daha önce kasıktan da anjiyo olmuştum. Ama bilekten anjiyo bana kesinlikle çok daha konforlu geldi. Kasıktan anjiyo olduğum zaman 3-4 gün yaşantım kısıtlanmıştı. Banyo ve tuvalet ihtiyacında sıkıntı yaşanıyordu. Ama bilekten olduğumda aynı gün saat 2 buçukta anjiyodan çıktım ve saat 4’te ayaktaydım. Eve gittiğimde hiçbir şey olmamış gibi günlük hayatıma devam ettim. Geçen gün kahveye gittim. Arkadaşlarım bu kadar çabuk ayaklandığımı görünce, nasıl bu kadar çabuk günlük yaşantıma döndüğümü sordular. Komşularım beni görünce hayret etti. Onlara koldan anjiyo olduğumu söyledim. Herkese tavsiye ediyorum."
Daha önce uygulamayı duyduğunu ancak yaptırmaya karar vermesinde doktorunun etkisi olduğunu söyleyen Özçelik, "Çok memnun kaldığım için çevremdeki insanlara bu yöntemi kesinlikle tavsiye edeceğim" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.