Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Sebze ve meyveler insan vücudunda benzedikleri uzuvlara fayda sağlıyor

Her gün yediğimiz fakat farkında bile olmadığımız sebze ve meyveler ile insan vücudundaki ilginç ilişki şaşırtıyor. Uzmanlara göre, sebze ve meyveler, benzedikleri uzuvlara daha çok fayda sağlıyor.Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi...

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2016 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2016 09:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Her gün yediğimiz fakat farkında bile olmadığımız sebze ve meyveler ile insan vücudundaki ilginç ilişki şaşırtıyor. Uzmanlara göre, sebze ve meyveler, benzedikleri uzuvlara daha çok fayda sağlıyor.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, sebze ve meyvelerin benzedikleri uzuvlara daha faydalı olduğunu savundu. Sebze ve meyvenin insan sağlığına son derece faydalı olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu, ancak sebze ve meyveler ile insan vücudundaki uzuvlar arasında ilginç bir bağlantı olduğunu belirten Prof. Mustafa Tayar, "Şekil olarak hangi meyve ya da sebze hangi uzva benziyorsa, o uzva son derece fayda sağlıyor. Dilimlenmiş havucun kesitinin insan gözüne benzediğini, göz bebeğinin havuç gibi çizgilerden oluştuğunu söyleyen Mustafa Tayan, göz sağlığı açısından büyük önem sahip havuçla birlikte kivinin de aynı özellikleri taşıdığını belirterek şöyle konuştu:
’’Dilimlenmiş kivi göz bebeğine benzerlik gösterir. Kivi, antioksidanlar (E ve C vitamini) ve carotenoidlerce (beta caroten, lutein) zengindir. Lutein, yaşlılığa bağlı ortaya çıkan görme bozukluklarının önlenmesinde önemli yer tutar. Ortadan kesilmiş domates dört kompartımanlı görülür. Kalp de kırmızı ve 4 bölümden oluşur. Domates, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı rol oynayan lycopene içerir. Nar çekirdekleri, kan hücrelerine benzerlik gösterir. Nar, kalp sağlığı için önemli bir antioksidandır. Zararlı hücrelerin tutulmasına yardımcı olur. Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Her üzüm tanesi kalpte bulunan kan hücrelerini gösterir. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir. Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir. Ceviz yüksek oranda omega-3 yağları ile birçok vitamin ve mineral ihtiva eder. Bunlar, beynin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde yardımcı olurlar".
Uzuvlarla sebze ve meyvelerin ilginç ilişkisi
Prof. Mustafa Tayar, "Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Sap kereviz, Çin lahanası ve Rhubarb kemiklere benzer. Bu gıdalar kemikler için faydalıdır, sodyum oranları eşit ve yüzde 23’tür. Gıdanızda yeterli sodyum yok ise vücut kemiklerden çeker ve kemikler zayıflar. Bu gıdalar iskelete faydalıdır. Patlıcan, avokado ve armut kadınların rahim ve serviks (rahim ağzı) sağlığı ve fonksiyonlarını hedefler ve görünümleri bu organlara benzerler. Araştırmalar kadınların haftada bir avokado yemeleri halinde hormonları dengelediğini, istenmeyen doğum sonrası kilolarını azalttığını ve serviks kanserini önlediğini göstermiştir. İncir tohum doludur ve ağaçta ikili olarak asılarak büyür. İncir sperm sayısını ve hareketliliğini arttırır ayrıca erkek kısırlığını önler. Greyfurt, portakal ve diğer narenciye meyveleri kadın göğsüne benzer ve bunlar lenfin hareketine yardımcı olur" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.