Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Organları Ters Tarafta Olan Hasta Doktorları Şaşkına Çevirdi

Eskişehir’de, kalbi sağ tarafta bulunan ve diğer organları da normal bir insana göre terste olan Orhan Dalyan isimli hastaya yapılan kritik ameliyat sonrasında aort damarı takıldı.Doktorların meslek hayatlarında nadir karşılaşacağı durum...

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2016 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2016 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eskişehir’de, kalbi sağ tarafta bulunan ve diğer organları da normal bir insana göre terste olan Orhan Dalyan isimli hastaya yapılan kritik ameliyat sonrasında aort damarı takıldı.
Doktorların meslek hayatlarında nadir karşılaşacağı durum Eskişehir’de meydana geldi. Orhan Dalyan isimli vatandaşın kalp krizi geçirmesi sonucunda aort damarında yırtık meydana geldi. Gelen yırtık sonrasında ameliyat olması istenen hastada yapılan incelemelerde kalbinin sağ tarafta olduğu belirlendi. Bunun üzerine Özel Ümit Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç Dr. Selami Doğan ve ekibi tarafından yapılan incelemelerde hasta Dalyan’ın diğer organlarının da ters olduğu görüldü. Doktorlar tarafından sağ tarafta bulunan bir kalbe yapılan operasyon yaklaşık 3 saat sürdü. Bu süre zarfından normal bir kalp ameliyatında uygulanan yöntemlerin tam tersini uygulayarak başarılı bir ameliyat gerçekleştiren hekimler, hastanın hayatta kalmasını başardı. Tıp dünyasında eşine pek rastlanmayacak bir durumla karşılaşan hekimler, meslek hayatlarında ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi.
“3 SAATLİK AMELİYATTA YAPTIĞIMIZ HER HAREKET BİZE TERS GELDİ”
Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Selami Doğan, hastanın kendilerine başvurmalarının ardından 3 saat içinde ameliyata aldıklarını söyledi. Hastanın kendilerine aort diseksiyonu şikayetiyle sevk edildiğini belirten Doğan, “Hastayı daha detaylı incelediğimizde kalbimin sağ tarafta olduğu karşımıza çıktı. Kalbin sağ tarafta olması ve aort damarındaki çatlak çok fazla hayati tehlike teşkil ediyordu. Aort damarını değiştirdik. Bunun yanında ise bir tane de baypas yaptık. Oldukça büyük bir ameliyattı. Şuan iki ayı geçti ve hastamızın durumu gayet iyi. Kalbin sağ tarafta olması bizim işimizi şöyle zorlaştırıyor. Normalde kalp ameliyatları için sağ taraftan girişi yaparız. Bu hasta için karşıya geçtik ve sol tarafından giriş yaptık. Her şeyi ters çevirerek yapmak zorunda kaldık. İngiltere’de araba kullanma gibi bir şey. Her şey ters geldi bize. Bu 3 saatlik süreçte her yaptığımız hareketler bize ters geldi” dedi.
“BÖYLE HASTALARI KİTAPTAN OKUMUŞTUK”
Hastayı inceledikten sonra organlarının ters olduğunu gördüklerini söyleyen Doç. Dr. Doğan, “Normal bir insanda karaciğer sağ tarafta, dalak solda olur. Hastamızda bu durum tam tersi. Bu durumu ben mesleki hayatımda ilk defa görüyorum. Böyle hastaları kitaplardan okumuştuk ancak ilk defa böyle bir ameliyat gerçekleştirdik” diye konuştu.
Kalp Damar ve Cerrahi Uzmanı Dr. Metehan Kılıç ise, yapılan ameliyatla ilgili olarak, “Hastamıza yaptığımız ameliyat acil kalp ameliyatlarının en büyüğü. Bir de bunun üzerine sağ pozisyon geldiği zaman çok ciddi bir ameliyat yaptık. Ama başarıyla geçti. Bizim için en önemli şey, bu ameliyatlardan sonra nörolojik bir hasarın kalıp, kalmamasıdır” diye belirtti.
“KALBİMİN SAĞDA OLDUĞUNU ASKERDE ÖĞRENDİM”
Kalbimin sağ tarafta olduğunu 1989 yılında askerde öğrendiğini anlatan Orhan Dalyan, “Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademesi’nde (GATA), öğrendim. Gözümden dolayı geri hizmette görev yaptığım için benden sağlık kontrolü istemişlerdi. Hastaneye gittiğimde EKG istediler. Bir süre uğraştıktan sonra çekemeyince kalbin sağ tarafta olduğu ortaya çıktı. Ardından GATA’da yapılan incelemelerin ardından da organların ters olduğu çıktı” diye konuştu.
“GEÇİRDİĞİM AMELİYATIN ÇOK BÜYÜK VE RİSKLİ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”
Geçirdiği son rahatsızlık hakkında da konuşan Dalyan, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Aort damarında bir problem oluşmuş. Ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ben de kabul ettim. Sağolsun doktorlarımız ameliyatımızı tüm riskleri göz önüne alarak kabul etmişler. Ben geçirdiğim ameliyatın çok büyük olduğunu bilmiyordum. Daha sonra öğrendik. Görüştüğümüz bazı hekim arkadaşlar bu hastalığın çok büyük bir riskli ameliyat olduğunu söyledi. Doktorumuza devamlı teşekkür etmemi söylediler. Anadolu tabiri ile bu ameliyatı yapmak her baba yiğidin harcı değilmiş. Beni Türk hekimleri emanet edin. Türk hekimleri çok bilgilidir.”
Öte yandan Dalyan, askerde iken doğan çocuğunun yapılan kontrollerde organlarının normal olduğunu gördüklerini ve ailesinde başka kimsede aynı durumun yaşanmadığını da söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.