Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) MS’i Yogayla Yenecekler

Dünyanın pek çok yerinde yoganın, Multipl Skleroz (MS) hastası bireyler üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar yapılırken, bu konuda Türkiye’deki ilk araştırma ise İzmir’de yapılıyor.MS Araştırmaları Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2016 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2016 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünyanın pek çok yerinde yoganın, Multipl Skleroz (MS) hastası bireyler üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar yapılırken, bu konuda Türkiye’deki ilk araştırma ise İzmir’de yapılıyor.
MS Araştırmaları Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Özakbaş ile Ege Yoga Derneği’nin birlikte yürüttüğü projede, MS’li bireyler 6 ay sürecek proje boyunca ücretsiz yoga kursu görecek. Kursa katılan MS’li bireyler, belirli aralıklarla DEÜ’de görevli uzmanlarca testlerden geçirilip, yoganın MS üzerindeki etkileri gözlenecek.
Daha sağlıklı yaşam için pek çok kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Ege Yoga Derneği Başkanı Yoga Eğitmeni Gizem Gümüşay, "Çalışmalarımız 6 ay sürecek. Yurtdışındaki çalışmalar MS’li bireylerde yoganın fiziksel, ruhsal ve zihinsel düzeyde olumlu etkiler oluşturduğunu gösterdi. Bunun dünyada örnekleri var ama Türkiye’de ilk defa yapılıyor. 6 ay boyunca Dokuz Eylül Üniversitesi’nden fizyoterapistler, psikologlar ve nörologlar eşliğinde çeşitli muayeneler ve testlerle hastalardaki gelişmeler takip edilecek" dedi.
"HASTALAR MEMNUN"
Yoga eğitimine başlayalı 2 aydan fazla olan MS’li bireyler ise yoganın hastalıklarına olumlu etki yaptığı görüşünde. Yoga yapmaya başladığından beri kendini daha olumlu hissettiğini söyleyen Gizem Öztürk, "Tüm MS hastalarına tavsiye ediyorum" dedi. Enerjilerinin düşük olduğunu ifade eden Neşe Yenidoğan ise "Yorgun oluyoruz. Yoga, bu yorgunluğumuzu azaltmada bize yardımcı oluyor" diye konuştu.
"KASILMALARIM AZALDI"
2010’dan beri MS hastası olduğunu anlatan Dilek Demirci de "Hayatım koşturmalarla geçiyordu. Enerjim çok çabuk bitiyordu. Doktorum bana böyle bir çalışma olduğunu söyledi. Ben aslında yoganın da ne olduğunu bilmiyordum. Hocamız bize kendimizi dinlememiz gerektiğini söyledi. Bu beni sakinleştirdi" dedi. Yoga yaparken rahatladığını söyleyen Demirci, "Nefes egzersizleriyle enerjimin bitmediğini görüyorum. Yorgunluğumun hastalıktan dolayı değil koşturmalardan dolayı olduğunu biliyorum. Bizim kasılmalarımız oluyor. Bunun bende azaldığını görüyorum ve çok rahatlıyorum" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.