Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) D vitamini eksikliğine dikkat

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihangül Can Sevil, kapalı mekanlarda çalışanların yeterli güneş ışığı alamadığı için D vitamini eksikliği yaşayabileceklerini belirtti.Uzm. Dr. Neslihangül Can Sevil,...

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2017 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel Haber) D vitamini eksikliğine dikkat

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihangül Can Sevil, kapalı mekanlarda çalışanların yeterli güneş ışığı alamadığı için D vitamini eksikliği yaşayabileceklerini belirtti.

Uzm. Dr. Neslihangül Can Sevil, D vitamininin kemik yapımını sağladığını, kemik yapımı tamamlansa bile güçlenmesini ve ileride oluşabilecek osteoporozu (kemik erimesi) önlediğini belirterek, "D vitamini eksikliğinde çocukluk çağında raşitizm, yetişkin çağda osteoporoz riski artar, insülin direncini arttırır. D vitamini eksikliği olan kişilerde diyabet, kalp damar hastalığı, hipoglisemi daha sık görülür, meme, rahim, barsak kanserleri sıklığında artış olur. D vitamini bağışıklığı korur ve geliştirir. D vitamininin kaynağı güneştir. Kapalı mekanlarda çalışanlarda vücudun güneş ışığı alımının engellenmesi D vitamini eksikliğine yol açar" dedi.

D vitaminin görevleri

Uzm. Dr. Sevil, D vitamininin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirterek, "D vitamini, kandaki kalsiyum ve fosforun normal seviyede kalmasını sağlayarak osteoporozu önler, kemikleri ve dişleri güçlendirir. Kaslara güç verir, eksikliğinde kas güçsüzlüğü, ağrı, sürekli yorgunluk hali, yaygın vücut ağrısı olur. Meme, prostat, kolon, rektum kanseri gibi bazı kanserlerin, otoimmun hastalıkların, kalp hastalıkları ve diyabetin gelişimini önler. Pankreas bezinden insülin salgılanmasında düzenleyici rolü vardır. Depresyondan korur. Damarlarda kan basıncını düzenler tansiyonu dengeler. Yaşlılıkta, güneş görmeyen kişilerde, doğum ve emzirme dönemlerinde ve kilolu kişilerde D vitamini eksikliği sık görülür" diye konuştu.

D vitamininin bulunduğu gıdalar

D vitamininin vücutta aktif hale gelmesi için mutlaka güneş ışığından faydalanılması gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Sevil, "Günün saat 11.00-15.00 saatleri arasında sadece 15 dakika diz ve direklerin aşağısını güneşlendirmek yeterlidir. Ayrıca D vitaminin bolca bulunduğu gıdaların dengeli şekilde tüketilmesi de gereklidir. Bu gıdaları, somon, karides, uskumru gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı, tereyağı, karaciğer, peynir, süt ve süt ürünleri, mantar, kakao olarak sıralayabiliriz" ifadelerini kullandı.

D vitamini takviyesini kimler almalı

Bazı kişilerin D vitamini takviyesi alması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Neslihangül Can Sevil "50 yaş üzeri kişiler, kemik ve kas ağrısı şikayeti olanlar, ofis çalışanları gibi güneş görmeyenler, bağırsaklardan yağ emilimi bozuk olan hastalar, karaciğer hastalığı olanlar, mide ameliyatı olanlar, osteoporozlu hastaların D vitamini takviyesi almaları bu kişiler için D vitamini eksikliğinden doğabilecek rahatsızlıkları önlemede faydalı olacaktır" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.