Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ortopedi Uzmanı Taş: "Karda eller cepte yürümeyin"

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş,"Kar ve buzlu zeminlerde hareket halindeyken eller cepte yürünmemelidir." dedi.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, kış aylarında kar ve buzlanma sebebi ile...

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2018 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ortopedi Uzmanı Taş: "Karda eller cepte yürümeyin"

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş,"Kar ve buzlu zeminlerde hareket halindeyken eller cepte yürünmemelidir." dedi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, kış aylarında kar ve buzlanma sebebi ile düşmelere bağlı kırık ve çıkıklarda artış görüldüğünü belirterek, olası yaralanmalarda neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi. Doktor Taş, kaygan zeminde ortopedik yaralanmaların çok daha fazla olduğunu ifade ederek bu tür olasılıkların başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere herkesi tehdit ettiğini söyledi. Kar ve buzda düşmeye karşı alınacak tedbirler ve yaralanma sonrası ilk müdahale hakkında tavsiyelerde bulundu.

"Eller cepte yürünmemeli"

Op. Dr. Taş, yürüme dengesini iyi sağlayabilmek için eller cepte yürünmemeli gerektiğini söyleyerek,"Kısa ve küçük adımlarla yola bakılarak yürümeye dikkat edilmeli, sert ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Merdiven inip çıkarken mutlaka basamak kenarlarından destek alınmalıdır. Şapka ve eldiven kullanılmalıdır. El çantası yerine sırt çantası kullanılmalıdır. Yük taşırken her iki el dolu olmamalı, dengeli yürümeye dikkat edilmelidir. Özellikle kışın giyilen ayakkabı türlerine dikkat edilmelidir. Kış şartlarına uygun kayma ve düşmeleri azaltacak ayakkabı türleri tercih edilmelidir." diye konuştu.

"Ekipler gelene kadar hareket edilmemeli"

Taş, 112 ekiplerinin aranması gerektiğini, ekipler gelene kadar hareket edilmemesi gerektiğini belirterek,"Düşme sonrası kişiye bilinçsiz yapılan ilk müdahaleler daha ciddi sorunlara yol açabildiğinden, ilk müdahaleye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Düşen kişinin durumuna göre 112’nin aranması, ekip gelene kadar mümkün olduğunca hareket ettirilmemesi önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Yaralı bölge yukarıda tutulmalı"

Op. Dr. Turan Taş, yaralı bölgenin yukarıda tutulması, mümkün olduğunca sabitlenmesi gerektiğini ifade ederek,"Oluşabilecek ödem nedeniyle saat ve yüzük gibi takılar çıkarılmalı, yaralı bölge yukarıda tutulmalı, mümkün olduğunca sabitlenmeli; yaralanma sonrası kanama olması halinde ise temiz ve kuru bezle kuvvetli basınç uygulanması önemlidir. Sağlık ekipleri gelinceye kadar mümkün olduğunca hasta veya travmalı bölge sabitlenmeli. Yumuşak doku yaralanmaları basit müdahaleler ile tedavi edilebilirken, kaymamış kol ve bacak kırıkları için alçı-sargı yeterli olabilir. Fakat kaymış kırıklar, kalça ve vertebra kırıkları için ameliyat gerekebilir." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.