Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Organ bağışı ile hayat kurtarın

Acıbadem Bursa Hastanesi uzmanları, Organ Bağışı Haftası münasebetiyle lise öğrencileriyle bir araya geldi.Acıbadem Bursa Hastanesi Karaciğer Nakli Sorumlusu Dr. Hikmet Aktaş ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten, lise öğrencilerine...

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2016 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2016 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Organ bağışı ile hayat kurtarın
Acıbadem Bursa Hastanesi uzmanları, Organ Bağışı Haftası münasebetiyle lise öğrencileriyle bir araya geldi.
Acıbadem Bursa Hastanesi Karaciğer Nakli Sorumlusu Dr. Hikmet Aktaş ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten, lise öğrencilerine verdikleri konferansta, dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık meselelerinin başında gelen böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde organ bağışının önemine dikkat çekti. Gülten ve Aktaş, organ bağışının önemi, organ bağışında bulunmak için yapılması gereken işlemleri ve organ nakli sürecini anlattı. Organ bağışı yapabilmek için öncelikle hastanenin gerekli teknik donanıma sahip olması ve ailenin onayının bulunması gerektiğini belirten Gülten ve Aktaş, organ nakli sayesinde bir insanın hayatını kurtarabileceğimizi söyledi.
Dr. Hikmet Aktaş, siroz hastalığının belirgin özelliklerinden birinin karnın şişmesi olduğunu, hastalığın tedavisinin olduğunu ifade etti. Bazı durumlarda hastaların nakil dışında tedavi olmadığını dile getiren Aktaş, nakil aşamalarını ve şartlarını öğrenciler ile paylaştı. Türkiye çapında Bursa’nın karaciğer naklinde ilk sırada yer aldığını belirten Dr. Salih Gülten, Bursa açısından her ne kadar güzel bir durum olsa da organ bağışını çok yetersiz olduğunu ve insanların daha çok organ bağışına önem göstermesi gerektiğini ifade etti. Gülten, herkesin ilerde organ nakline ihtiyacı olabileceğini de belirterek, “Bağışlarımız ileriki zamanlarda bize geri dönebilir” diye konuştu.
Siroz hastalığının her yaş grubunda rastlanabileceğini söyleyen Dr. Hikmet Aktaş, Libyalı bir ailenin 6 aylık çocuğunun siroz hastası olduğunu ve tedavisinin yapıldığını dile getirdi.
Organ naklinde verici kişinin normal şartlarda birden fazla aralıklarla karaciğer verebileceğini ifade eden Dr. Hikmet Aktaş, nakil işlemi çok zor olduğundan dolayı insanların birden fazla organ bağışı yapmadığını söyledi.
Nakil esnasında karaciğerin yüzde 70’lik bölümünün alınabildiğini söyleyen Dr. Hikmet Aktaş, verici için yüzde 30’luk bölümün yeterli olacağını ifade etti. Karaciğerin yenilenebilir özelliği olduğunu söyleyen Aktaş, yüzde 30’luk bölümün nakil sonrası 2 ayda eski haline geleceğini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.