Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Op. Dr. Özdemir: "GKD’de de ilk kız bebekler daha fazla risk altında"

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Özdemir, Gelişimsel Kalça Displazisi’nin (GKD), kalçayı oluşturan yapıların, anne karnında oluşumları sırasında normal olmalarına karşın çeşitli...

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2016 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2016 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Özdemir, Gelişimsel Kalça Displazisi’nin (GKD), kalçayı oluşturan yapıların, anne karnında oluşumları sırasında normal olmalarına karşın çeşitli nedenlerle sonradan yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir hastalık olduğunu söyleyerek ilk kız bebeklerin daha fazla risk altında olduğunu belirtti.
Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Birimi aracılığıyla, Gelişimsel Kalça Displazisi Hastalığı, sebepleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Özdemir, "Sağlıklı bir kalça olması için uyluk kemiği ile leğen kemiğinin tam bir uyum içinde olması gerekir. Bozuk yapısal gelişim tedavi geciktikçe daha da kötüleşir" dedi.
GKD’nin sebepleri
Uzm. Op. Dr. Özdemir, hastalığın oluşmasında pek çok faktörün rol oynadığını belirterek, "Ailesinde kalça çıkığı öyküsü olma, doğum öncesi bebeğin anne karnında ters durması ya da ters doğum öyküsü, çoğul gebelik öyküsü, anne karnında suyun az olması durumu, bazı ayak problemleri, eğri boyun hastalığı ve kundak uygulanan bebeklerde Gelişimsel Kalça Displazisi daha sık görülmektedir. İlk kız bebekler daha fazla risk altındadırlar" ifadelerini kaydetti.
Nasıl teşhis edilir?
Yapılan son çalışmaların Gelişimsel Kalça Displazisi’li (GKD) çocuklarda yürüme gecikmesi olmadığını gösterdiğini hatırlatan Uzm. Dr. Özdemir, "Yürüyen çocukta tek taraflı çıkıkta, etkilenen taraf kısadır ve parmak ucunda yürüme mevcuttur, gövde karşı tarafa doğru devrilir. Tedavi edilmeyen olgularda ileri dönemlerde kalça ağrısı ve işlevlerde bozulma görülebilir. Yeni doğan kalçası ağırlıklı olarak kıkırdak yapıda olduğu için en iyi değerlendirme yöntemi kalça ultrasonografisidir (USG) ve ilk 6 ayda altın standart tanı yöntemidir. Bu yöntem x-ışını içermediğinden zararlı değildir ve hızlı tanı koyma imkanı sağlar" ifadelerini kullandı.
Tedavi yöntemleri
Uzm. Dr. Özdemir, söz konusu hastalığın tedavi süreci ile ilgili de bilgiler vererek, şunları kaydetti:
"Tedavide amaç kalça eklemini en kısa sürede anatomik olarak yerine oturtmak ve bunun devamını sağlayarak yaşam boyu işlevsel bir kalça eklemi elde etmektir. Kalçayı uygun pozisyonda tutan birtakım ortopedik cihazlar erken dönemde kullanılır. Bol ara bezi uygulamanın tedavide yeri yoktur. Erken dönemde yardımcı cihazlarla tedavisi yapılamayan hastalar ise ameliyathane ortamında alçılama yöntemiyle ya da cerrahi müdahale ile kalçaların yerine yerleştirilmesi sağlanır. Unutmamalıdır ki Gelişimsel Kalça Displazisi önlenebilir bir rahatsızlıktır. Yeni doğan döneminde erken tanı ve tedavinin uygulanması başarıda anahtar rol oynamaktadır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.