Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Onkolog Doç. Dr. Ölmez: "Elektronik sigara bile olsa uzak durun"

Türkiye Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi’nde konuşan Onkolog Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, "Elektronik sigara bile olsa sigaradan uzak durun" önerisinde bulundu.Türkiye Akciğer Kanseri Derneğinin (TAKD) düzenlediği...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2016 09:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2016 09:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi’nde konuşan Onkolog Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, "Elektronik sigara bile olsa sigaradan uzak durun" önerisinde bulundu.
Türkiye Akciğer Kanseri Derneğinin (TAKD) düzenlediği VII. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi Antalya’da başladı. Kongredeki oturumlarda kanserin oluşum nedenleri, kanseri tetikleyen etkenler, geçmiş yıllarda uzmanların kanser tedavileri ile ilgili tecrübe sunumları ve son zamanlarda kanser tedavileri ile ilgili yeni yöntemler anlatıldı. İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, araç balatası imalatı, dokuma ile iplik fabrikaları ve benzer sanayi sektörlerindeki meslek hastalıklarının da kanser oluşumuna etken olduğunu, özellikle sigaranın önemli etkisinin bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Ölmez, sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandığı, içinde sıvı likit bulunan elektronik cihazlardan da uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.
"Risk faktörlerinden ne kadar uzakta durursak kansere yakalanma sıklığımız da bir o kadar azalacaktır"
Akciğer kanserinin hem dünyada hem de Türkiye’de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser nedeni olduğunu belirten Onkolog Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, "Akciğer kanseri ile ilgili herkesin bildiği üzere Türkiye’de de sigara en baş neden olarak karşımıza çıkmaktadır. O yüzden sigara kullanımı ile ilgili özellikle bir takım endüstriyel pazarlama stratejileri maalesef insanların kafasını karıştırmaktadır. Özellikle bizim light olarak bildiğimiz ve paket üzerinde birtakım açık renklerle ifade edilen bazen paketin üzerine nitrit, zifir gibi birtakım sigara ile ilintili maddelerin az olduğunu gösteren ibareler görmekteyiz. Bu ibareler sanki insanlar tarafından daha az kanser yapacak ve akciğer kanserine daha az yakalanma riskimiz var gibi bir algı oluşuyor. O yüzden bu sigara üzerindeki nikotin oranının düşük olması veya ve zifir oranının düşük olması akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığını dair elimizde bir veri yok. Sigara adedi ve kullandığınız yıl birlikte ele alındığında bu çarpım ne kadar fazla artarsa ne kadar uzun yıllar ne kadar çok sigara içerseniz maalesef akciğer kanserine yakalanma riskinizi bir o kadar da arttırmış olursunuz. Akciğer kanseri ile ilgili özellikle sigaradan uzak durmak ciddi oranda riskleri azaltacaktır. Toplum açısından bilinmesi gereken ve uyulması gereken en büyük faktör bu olsa gerek" dedi.
"Elektronik sigaradan uzak durun"
Elektronik sigaraların iyi tarafı olarak su buharı çıkardığı için çevrede bulunan insanlara zarar vermediğini kaydeden Ölmez, "Ama içen kişi ile ilgili normal sigaraya kıyasla daha az kanser yapar diyebilmemiz için şu an oldukça erken. Henüz daha elimizde bulunan veriler çok yetersiz. Bununla ilgili yıllara ihtiyacımız var o yüzden benim önerim bu elektronik sigara bile olsa sigaradan uzak durmak. Çünkü o elektronik sigara ile birlikte akciğerlerimize çektiğiniz kimyasal maddelerin akciğere neler yapabileceği ile ilgili elimizde maalesef şimdilik ciddi bir veri eksikliğine sahibiz. Onunla ilgili şu veya bu şekilde olur diyebilmek için çok erken o yüzden sakın şöyle bir yanılgıya düşüp de bu bende artık kanser yapmaz ben bununla birlikte nikotin bağımlılığına devam edebilirim diye bir algı oluşmasın insanların kafasında" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.