Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

O İlaçlar İçin Bir Açıklama Da Türkiye’den

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, mide ilaçlarının hastaların yüzde 96’sında böbrek yetmezliğine neden olduğu haberleri üzerine bir açıklama yapan Türkiye Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Bu ilaçlar...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, mide ilaçlarının hastaların yüzde 96’sında böbrek yetmezliğine neden olduğu haberleri üzerine bir açıklama yapan Türkiye Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Bu ilaçlar 2012 yılında 48 milyon kutu, 2015 yılında 60 milyon kutu kullanıldı. Bu ilaçları kullananların yüzde 96’sında böbrek yetmezliği oluştuğu haberlerinin hiçbir doğruluk payı yoktur” dedi.
Amerikan Nefroloji Toplumu isimli bilimsel dergide, araştırmaya göre 5 yıl boyunca mide ilacı kullanan bireylerin kronik böbrek hastalığına yakalanma riskleri yüzde 28 ve böbrek rahatsızlığı yaşama olasılıkları da yüzde 96 oranında arttığı haberi ülkemizde sert bir tepkiyle karşılandı.
Bu tür ilaçların son derece önemli olduğunu vurgulayan Türkiye Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Bu ilaçlar 2012 yılında 48 milyon kutu, 2015 yılında 60 milyon kutu kullanıldı. Bu ilaçları kullananların yüzde 96’sında böbrek yetmezliği oluştuğu haberlerinin hiçbir doğruluk payı yoktur. Bu Türkiye Gastroenteroloji Derneğinin resmi görüşüdür” dedi.
“DAHA ÖNCE DE SUÇLANMIŞTI”
Tek bir çalışmaya dayanarak böyle bir haber çıkarıldığını dile getiren İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Bu çalışmanın çok sayıda zayıflıkları var. Bu ilaçlar yaşlı, genel durumu kötü, çok sayıda ilaç kullanan, kullandığı diğer ilaçlardan dolayı böbrek yetmezliği riski taşıyan hastalara verilmektedir. Bu ilaçlar, daha önce de değişik şekillerde suçlandı. Bunların neredeyse tamamından beraat etti. Bu ilaçların osteoporoz ve kemik kırığı yapıcı etkisi bile çok azdır, risk katsayısı 1,3’tür” diye konuştu.
Ülkemizde vatandaşların yüzde 23’ünde reflü, yüzde 10’unda mide problemi olduğunu açıklayan Serhat Bor, şunları söyledi: “Bu hastalarımız bu tür asılsız haberlere itibar edip ilaçlarını bırakırsa başta mide kanaması olmak üzere çok sayıda yan etkiyle karşı karşıya geleceklerdir. Böyle bir haberin halk sağlığı açısından çok ciddi olumsuz etkileri olacaktır. Bazı hastalar bu ilacı gereksiz, bazıları daha uzun kullanmaktadır. Her ilaçta olduğu gibi bu ilaçları da doktorlarına danışarak kullanmaları gerekir. Uzman bir hekimle görüşüp gereken dozda ilaç kullanmaları gerekir.”
“ŞİKAYETLER YAĞMAYA BAŞLADI”
Haberi duyan hastaların bugün kendisine akın ettiğini ifade eden Bor, “Derneğimizin sanal sayfalarına da bu konuda çok miktarda soru geldi. Çok hızlı geri bildirimler yapıyoruz. Bu konudaki resmi görüşümüzü hastalarımıza yaymaya başladık” derken, hastalara da “Her ilacı dozunda ve süresinde kullanın. Her habere de itibar etmeyin” mesajını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.