Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nodüler guatrda kanser riski

Dahiliye Uzmanı Dr. Fatma Cömert, en sık iyot eksikliğinden ötürü olan nodüler guatrın büyük bir kısmı iyi huylu olsa da, kanser riski taşıdığına dikkat çekti.Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Çiftlik Şubesi doktorlarından Dahiliye...

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2016 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2016 15:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dahiliye Uzmanı Dr. Fatma Cömert, en sık iyot eksikliğinden ötürü olan nodüler guatrın büyük bir kısmı iyi huylu olsa da, kanser riski taşıdığına dikkat çekti.
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Çiftlik Şubesi doktorlarından Dahiliye Uzmanı Dr. Fatma Cömert, ’nodüler guatr’ hakkında önemli bilgiler verdi. Guatrın tiroit bezinin büyümesinden meydana geldiğini belirten Uzm. Dr. Fatma Cömert, "Nodüler guatr tiroit bezindeki büyümenin nodülle yani yumru-beze ile karakterize olması demektir. En sık iyot eksikliğinden ötürü olur. Nadiren iltihabi ve kanserojen nedenlerden ötürü olabilir. Muayene esnasında nodüller ele gelebilir ya da dışarıdan çıplak göz ile fark edilir. Kesin tanı USG (ultrasonografi) ile konur. Gerekirse sintigrafi ile desteklenir. guatr olmadan yani tiroit bezi büyümeden de tek başına nodül olabilir. Bu durumda yalnızca tiroit nodülünden söz edilir. Nodülün kelime anlamı yumrudur. Tiroit dokusunun oval ya da küresel olarak birkaç milimetre ile santimetre arasında değişen şişlikleridir. Nodüler guatr, kadınlarda erkeklerden dört kat daha fazla görülür. Nodüler tiroit kanseri ise erkeklerde daha sıktır. Nodüllerin büyük bir kısmı iyi huyludur. Ancak bazı nodüller düşük de olsa kanser riski taşırlar. Soğuk nodüller böyledir. Tiroit nodüllerinin kanser riski yüzde 5’tir. Soğuk nodüllerin yanı sıra tiroit hormonu salgılayan nodüller de kansere dönüşebilirler” dedi.
“Her nodül ameliyat edilmemelidir”
Her nodülün ameliyat edilmemesi gerektiğini belirten Dr. Fatma Cömert, “Nodülde hızlı boyut artışı, beraberinde boyun bölgesindeki lenf düğümlerinde şişme, çok sert ve çevre dokulara yapışık nodül, seste kısılma veya kalınlaşma var ise tiroit kanseri açısından şüphelenmek gerekir. Radyasyona maruz kalan, boyun bölgesine radyoterapi uygulanan, ailesinde tiroit kanseri olan ve 20 yaş altı veya 70 yaş üstü olan hastalarda tiroit nodüllerin kanser olma riski artmıştır. Tiroit sintigrafisinde damar yolu ile verilen radyoizotop madde nodül tarafından tutuluyorsa sıcak nodülden söz edilir. Radyoizotop madde tutulmazsa soğuk nodül, hiçbir değişim olmazsa ılık nodülden söz edilir. Kistik nodül, içinde sıvı ya da kan birikmiş olan nodüldür. En ılımlı seyri olan tiroit nodülüdür. Kanser olasılığı neredeyse yok gibidir. Kist içine kanama olursa ani büyüme ve ağrıya yol açar. Soğuk nodüllerin yüzde 15’i kistik nodüldür. Her nodül ya da nodüler guatr ameliyat edilmemelidir” diye konuştu.
Cerrahi operasyon gerektiren durumlar
Cerrahi operasyon gerektiren durumlara değinen Cömert şöyle devam etti: “Ancak İİAB ile kanser olduğu kanıtlanan ya da kanser olasılığı yüksek olan nodüller ameliyat edilir. Çapları 3 cm’yi aşan ve bası belirtilerine yol açan nodüller ameliyat edilir. Çapları 2.5 cm altında olan nodüller ise ameliyat edilmez, izlemekle yetinilir. İİAB, ince iğne aspirasyon biopsisi demektir. Tiroit nodüllerinin patolojik tanısı amacıyla yapılan bir girişimdir. İİAB, ultrasonografi eşliğinde de yapılabilir, uygulanacak tedavi için yol göstericidir. Tiroit biyopsisi sayesinde birçok hasta gereksiz ameliyattan kurtulmaktadır. Nodüllerin ilaçla baskılanması hala tartışılan ancak mutabık kalınmayan bir konudur. İyi huylu, tek, soğuk nodüllerde ve haşimato hastalığında nodüllerin büyümesini gerilettiği inancıyla kullananlar vardır. Nodülleri baskılama tedavisinde levotiroksin kullanılır. Kullanılacak doz, hastaya göre ayarlanır. Levotiroksin tedavisi gençlerde uygulanır, yaşlılarda tercih edilmez. Bir yıl içinde nodülde bir küçülme olmazsa tedaviye son verilir.”
Biyopsi sonucu tedavi sürecini belirliyor
Dr. Fatma Cömert şu bilgileri verdi: “Multinodüler guatr, birden fazla nodülle birlikte olan guatr demektir. Genelde sorunsuz seyreder. Haşimato hastalığında görülen nodüller gerçek değil yalancı nodüllerdir. Multinodüler guatrda iyotsuz tuz tavsiye edilir. Periyodik USG kontrolleri yapılır. Sıcak nodüllerin kansere dönüşme olasılığı çok düşüktür. Ancak bir kez biyopsi yapılması uygun olur. Sıcak nodül çapı 3 cm den küçük ise periyodik izlemek yeterlidir. Çapı 3 cm den fazla ise tedavi uygulanır. Sıcak nodüller, radyoaktif iyot verilerek ya da cerrahi olarak tedavi edilirler. Gençlerde cerrahi tedavi tercih edilir. Ameliyat gerektiren nodüller ise, Kanser ya da kanser kuşkusu olan, 4 cm’den büyük kistik olan, 3 cm’den büyük sıcak olan, levotiroksine tedavisine rağmen büyüyen, Yemek borusuna baskı yapan, Soluk borusuna baskı yapan cerrahi operasyon yapılır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.