Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mutlu Olmak İçin 4 Tüyo

Uzman Psikolog Özge Genlik, yapılan araştırmalara göre mutluluğumuzun sadece yüzde 50’sinin genetik faktörlere dayandığını belirtti.Aynı yumurta ikizlerini inceleyen aynı genetik yapıya sahip insanlara bakıldığında araştırmacıların...

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzman Psikolog Özge Genlik, yapılan araştırmalara göre mutluluğumuzun sadece yüzde 50’sinin genetik faktörlere dayandığını belirtti.
Aynı yumurta ikizlerini inceleyen aynı genetik yapıya sahip insanlara bakıldığında araştırmacıların mutluluk düzeylerindeki farklılıkların sadece yüzde 50 oranında genlerden geldiğini tespit ettiklerini kaydeden Uzman Psikolog Özge Genlik, “Bunun dışında sahip olduğumuz iş, ne kadar maddi kazancımızın olduğu, sosyal statümüz, sağlığımız ise mutlu olma halimizi sadece yüzde 10 etkiliyorlar. Ayrıca araştırmalar göstermekte ki; dış referanslı (dışsal faktörler ile motive olan ) paraya, statüye, görüntüye önem veren ve sürekli bir şeyler elde etmeye çalışan insanlar hayatta daha az tatminkar, daha az yaşam enerjisine sahip, daha depresif ve kaygılılar. Oysa, iç referanslı (içsel faktörler ile motive olan) gerçekte kim olduğu ile ilgili kendi benliklerinde araştırma yapan, sevdikleri ile güçlü ilişkileri olan, Dünyayı güzelleştirmek için çaba gösteren, toplumsal gelişmelere duyarlı ve birliktelik duygusuna sahip insanların yaşam enerjisi daha canlı, daha az depresif ve daha az kaygılılar. Mutlu hissetmemizi sağlayacak yüzde 40 oran ise bizim eylem seçimlerimiz sonucunda oluşuyor. Gördüğünüz gibi; mutlu olma hali öğrenebilen ve geliştirilebilen bir sanat” diye konuştu.
MUTLU OLMA HALİNİ DENEYİMLEMEK İÇİN HAREKET EDİN
Uzman Psikolog Özge Genlik, eğer bir insanın daha fazla mutlu olma halini deneyimlemek istiyorsa, yaptıkları şeyleri rutin hale getirmeyip bilinçli bir şekilde değiştirmesinin çok önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Mesela günlük yürüyüşünüzü yaparken değişik bir yoldan gitmek, her gün aracınız ile iş yerinize giderken farklı bir yol haritası tercih etmek. Öğle yemeklerinizi farklı mekanlarda yemeyi tercih etmek. Kısa molalarda farklı insanlar ile sohbet ortamlarında var olmak. Günlük planınızda olmayan bir aktiviteyi günlük akışınıza aniden dahil etmek gibi küçük değişimler büyük sonuçlar doğuracaktır. Keyif ve zevk alarak yapacağınız her eylem beyninizdeki keyif ve mutluluktan sorumlu “dopamin” kimyasalının salınımını arttıracaktır. Araştırmalara göre; ergenlik döneminin ardından yaş aldıkça dopamin sinir hücrelerimizi ve sinir bağlamını yavaş yavaş kaybetmeye başlarız. Dolayısı ile beyinde “dopamin” salınımını arttıracak eylemlerde bulunmamız gerekir. Fiziksel aktivite, bedeni hareket ettirmek dopamin salınımı için idealdir.”
“OLUMLU DÜŞÜNÜN”
Uzman Psikolog Özge Genlik, olumlu düşünmenin mutluluğa faydalı olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi:
“Evrendeki her şeyin enerji olduğu gibi, düşünceler de canlı enerjilerdir. Her neyi düşünüyorsak sonuçta “o” oluruz. Bu nedenle, düşünceleri bilinçli bir şekilde yönlendirmeyi öğrenmemiz gerekmektedir. Niyet doğrultusunda beynimizi yeniden yapılandırabilir ve düşüncelerimizi istediğimiz gibi yaratabiliriz, bunun yolu ise “meditasyon” yapmaktan geçiyor. Zihni disipline etmenin ve “öz”üzümü hatırlamanın en faydalı yolu; meditasyondur. Sevgi, şefkat, ve iyilik üzerine belirli bir düzende meditasyon yapan insanlar, mutluluk seviyelerini daha üst seviyelere taşıyabiliyor ve uzatabiliyorlar.
PAYLAŞIN/ İŞBİRLİĞİ YAPIN
“Paylaşabileceğim ne var?” bu soruyu her gün kendinize yöneltin.
Ve gelen cevap doğrultusunda eyleme geçin. Bir düşünce, bir fikir, bir deneyim, bir yemek, kıyafet her ne olursa ancak en önemlisi tatlı bir gülümsemeyi hergün tüm Dünya kardeşleriniz ile paylaşmayı tercih edin.
“İNANIN” VE “GÜVENİN”
Dünyaya ilk merhaba dediğiniz gün, hiç tanımadığınız ancak sonrasında “anne” diyeceğiniz kişinin memesinden güvenle ve şefkatle süt emersiniz. Yavaş yavaş yaş aldıkça çevresel uyanların etkisiyle “inanmamayı, güvenmemeyi” seçsek de özümüzde, damarlarımızdaki kanda “şefkat, inanç, güven, demokrasi, umut” olduğunu her daim hatırlayın. Bu nedenle hayata karşı tutumunuz ve tavrınız daima olumlu ve umut dolu olsun“.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.