Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Miyomlar Kısırlık Yapabiliyor

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, Rahimde yer alan miyomların kısırlığa yol açabildiğini söyledi. Op. Dr. Kaya, “Miyomun çapı,sayısı ve yerleşim yeri kısırlık gelişiminde etkili olabiliyor”...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Miyomlar Kısırlık Yapabiliyor
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, Rahimde yer alan miyomların kısırlığa yol açabildiğini söyledi. Op. Dr. Kaya, “Miyomun çapı,sayısı ve yerleşim yeri kısırlık gelişiminde etkili olabiliyor” dedi.
Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, “Myom leiomyom veya fibroid olarak adlandırılan ve kadınlarda en sık histerektomi (rahim alma) nedeni olan bu hastalık rahim kas hücrelerinin kanseröz olmayan bir şekilde tümoral büyümesidir. Üreme çağındaki kadınların %20-40 ında bu iyi huylu tümör görülmektedir. Genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin gelişiminde rol oynadığı düşünülen bu sorun adet öncesi dönemde çok çok nadir görülürken menopoz sonrası ise küçülmekte ve sıklığı azalmaktadır. Myom problemi olan kadınlarda hiçbir şikayet olmayacağı (asemptomatik) gibi, düzensiz kanama, fazla miktarda adet görme, bazen kasık ağrısı şikayetleri ve kısırlık şikayetleri bulunabilmektedir. Myomlar yerleşim yerine göre %55 uterusun dış duvarında (subseröz), %40 uterusun içinde (intramural) ve %5 uterusun içnde (submüköz ) olarak bulunurlar. Ayrıca vajinaya sarkan veya daha değişik yerleşimlerde de nadiren görülürler” diye konuştu.
Myomu olan çoğu kadının kısır değil iken yüzde 5-10 infertil kadında myomlar görüldüğünü anlatan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, “Myomlar yerleşim veya büyüklüğüne göre kısırlık nedeni olabilmektedir. Sperm geçişini engelleyerek, sperm veya embryonun taşınmasını bozarak, tüpleri bloke ederek, endometriumun kan akımı ve büyüklüğünü değiştirerek kısırlığa neden olabilmektedirler. Vajinal muayene, vajinal ultrasonografi ve bazen gereken diğer görüntüleme yöntemleri ile myom tanısı konulmaktadır. Tanı koyulduktan sonra hastanın şikayetlerine göre myomların tedavi edilip edilmemesine karar verilir. Şikayete ve hastanın durumunun bireyselleştirilmesi ile konservatif, medikal veya cerrahi tedavi kararı hasta ile tartışılarak alınır. İnfertil hastalarda cerrahi myomun yerleşim yerine, büyüklüğüne, cerrahi tecrübeye göre açık(abdominal), laparoskopik veya histeroskopik yollarla yapılabilir” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.