Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevsim Geçişlerine Dikkat

Psikiyatri Uzmanı Cengiz Soylu

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mevsim Geçişlerine Dikkat
Medical Park Karadeniz Hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Cengiz Soylu, mevsim geçişlerinde, özellikle ilkbahar geçişlerinde intihar riskinin arttığı uyarısında bulundu.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dr. Cengiz Soylu, “Modern yaşantılar, her ne kadar insanlara mutluluk vaatediyorsa da insanlar aslında eskiye oranla daha sıkıntılı, daha mutsuz ve daha çaresizidirler. İletişim imkanları atmış gözükse de, aslında daha yalnızdırlar. İşte bütün bu duygular, üzerine eklenen sosyoekonomik ya da diğer stres verici olaylarla bir araya geldiğinde, depresyon başta olmak üzere birçok ruhsal soruna neden olabilmektedirler. Bu sorunların bir kısmı klinik olarak belirlenip tedavi edilebilmekte, ancak bir kısmı anlaşılamamakta ve ikincil sorunlara neden olabilmektedirler. İntihar bunlardan birisidir. Ne yazık ki intihar girişiminde bulunanların tamamına yakınında aşikâr ya da gizli ruhsal sorunlar, özellikle de depresif tablolar, söz konusudur. Bunların yanında ek olarak madde ve alkol kullanımı, süreci hızlandırmaktadır. Bazı kişilik bozuklukları da intihar riskini artırmaktadır” dedi.
“İLKBAHAR VE YAZ MEVSİMİNİN BAŞLANGIÇ AYLARI DAHA YÜKSEK İNTİHAR SAYILARINA SAHİPTİR”
Dr. Soylu, intihar olayları yılın bazı zamanlarında artabildiğine dikkat çekerek "İlkbahar ve yaz mevsiminin başlangıç ayları daha yüksek intihar sayılarına sahiptir. Çok sıcak ve nemli havalar ve sürekli kapalı gri renkli havalar intiharı kolaylaştırabilir. Kişinin eşinden ayrılmış olması ya da eşin vefat etmiş olması da riski arttırmaktadır. Bekarlarda evlilere göre iki; boşanmış, ayrılmış ya da eşini kaybetmiş kimselerde evlilere göre dört kat daha çok oranda intihara rastlanmaktadır. Bireyin yaş grubu da intiharda önemli bir öğedir. Erkeklerde 45 yaş, kadınlarda 55 yaş sonrası intihar oranları artmaktadır. Ayrıca intihar riski yüksekliği ergenlik ve delikanlılık yıllarında artmaktadır. Bir kez intiharı denemiş kişilerde intihar riski daha yüksektir. Bir işte çalışmamak ya da son zamanlarda iflas etmek, işten çıkarılmak, cezaevine konma gibi durumlar da intihar olasılığını yükseltmektedir. Bazı bedensel hastalıklarda intihar riski vardır” diye konuştu.
“İNSANLAR İNTİHARI DAHA ÖNCE BULAMADIĞI HUZUR ORTAMINI GETİRECEK BİR ÇÖZÜM OLARAK GÖRÜR”
İntihar yolunu seçen kişi intiharı sorunlarını giderici, çare bulamadığı acılarını dindirmeye yarayan, katlanamayacağı sonuçları yaşamamasını sağlayıp, daha önce bulamadığı huzur ortamını getirecek bir çözüm olarak gördüğünü söyleyen Soylu, “Çünkü genellikle çevrelerinde kendilerini ezen, dikkate almayan, güvenlerini sarsan, kendilerini yüzüstü bırakan, değer vermeyen insanlardan bahsederler. Bu durumdaki kişiler kendilerini işe yaramaz, kullanılmış, günahkâr ve de cezalandırılmayı hak etmiş kişiler olarak görebilmektedirler. İntihar edecek kişi çoğu zaman bu eylem öncesinde kendisi için olası ağırlaşan tehlikeyi fark eder ve bunu kendi beden dili ya da sözel ifadesiyle açıklar. Bazı vakalarda birey ’Beni tek başıma bırakmayın, çocuklarıma ya da kendime bir şey yapmaktan korkuyorum’ şeklinde uyarı mesajları verebilmekte, pencere kenarları, ecza dolaplarının bulunduğu mekanlara yakın durabilmekte, değerli ve kendince manevi değeri olan şeyleri çevresindekilere verebilmekte, vasiyetlerde bulunmakta, artan yoğunlukta hayatın anlamsızlığından bahsedebilmekte ve tehlikeli eylemleri birer birer deneyebilmektedir. Bunları dikkate almak ve bu durumdaki bireyleri biran önce bir uzmana götürmek gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Soylu, son olarak, Karadeniz Bölgesi’nin intihar oranları açısından riskli bir bölge olduğunu sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.