Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merve, İlik Bağışçısıyla Almanya’da Buluştu

2008 yılında 9 yaşındayken yakalandığı ilik kanserinden 2012 yılında ilik nakliyle kurtulan Bolulu Merve Çiçek, bağışçısı Alman Camilla Kondula ile Berlin’de ilk kez bir araya geldi.Alman Kemik İliği Bankası (DKMS), 25’inci kuruluş...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2008 yılında 9 yaşındayken yakalandığı ilik kanserinden 2012 yılında ilik nakliyle kurtulan Bolulu Merve Çiçek, bağışçısı Alman Camilla Kondula ile Berlin’de ilk kez bir araya geldi.
Alman Kemik İliği Bankası (DKMS), 25’inci kuruluş yıl dönümünde bağışçıları, hastalığı yenenlerle bir araya getirdi. Etkinlik için babası Ahmet Çiçek ile Berlin’e giden Merve Çiçek, bağış sayesinde adeta ikinci kez hayata merhaba dediğini ifade ederek, "Hastalıktan kurtulduğum için çok mutluyum. Camilla’ya çok teşekkür ediyorum. Ama diğer hastalar için bağışçı sayısının artmasını ve onların da hastalığı yenmelerini istiyorum. Herkesi bağış konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.
Çiçek, ilik bağışı ile hayata tutunan hastaların duygularının tarif edilemeyeceğine dikkati çekerek, "Gönüllü olmak çok önemli. İnsanlar bu konuda tam bilgiye sahip değiller. İlik naklini ameliyat olarak biliyorlar, halbuki öyle değil. Daha fazla bilgilenmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. İlik bağışında bulunan Camilla’ya sarılan Merve Çiçek, Camilla’nın artık ailesinden biri olduğunu kaydetti. Çiçek, hastalığı nedeniyle okulda kayıp yılları olduğunu, şimdi bunu tamamlayarak mimar olmak istediğini sözlerine ekledi.
"KARŞIMDA SAĞLIKLI VE DİNÇ BİR KIZ GÖRMEK GURURLANDIRDI"
Camilla Kondula da bağışta bulunarak bir insanın hayatının kurtulmasına vesile olmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. 2011 yılında DKMS için örnek verdiğini anlatan Kondula, "Hemen 6 ay sonra bana bir mektup geldi. Bir hasta için kemik iliği bağışı yapabilirim diye. Ben de hemen kabul ettim ve ilik bağışında bulundum. İlk kez yüz yüze geldiğimde Merve’ye ne söylemem gerektiğini bilmiyordum. Merve ile tanışmak beni çok duygulandırdı. Karşımda sağlıklı ve dinç bir kız çocuğu görmek beni hem çok sevindirdi hem de gururlandırdı" diye konuştu.
3 MİLYON TÜRKTEN 150 BİNİ BAĞIŞ YAPTI
Camilla Kondula, Merve ile ilk fırsatta Bolu’da tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını dile getirdi. Öte yandan DKMS’nin 25’inci kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yapılan açıklamada, Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk’ten 150 bininin ilik bağışı yapmak için bilgi bankasına kaydolduğu ancak 75 milyonun üzerinde nüfusa sahip Türkiye’de bu rakamın 150 binin altında olduğunu vurgulandı. Almanya’da DKMS’ye kayıtlı gönüllü sayısı 4 milyon 515 bin olurken, bugüne kadar 50 bin 335 kişiye ilik bağışlanarak hayata tutunması sağlandı.
"AİLE İÇİ VERİCİ BULMA İHTİMALİ YÜZDE 30"
Kemik iliği naklinin, çocuklarda lösemi ve bazı kanser hastalıklarının yanı sıra doğuştan bağışıklık sistem yetmezlikleri, metabolik hastalıklar ve talasemi gibi hastalıkların tek kesin tedavi yöntemi olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Pediatrik Kemik İliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Ancak bir hastaya aile içi verici bulma şansı yaklaşık yüzde 30 civarındadır. Yani hastalarımızın yüzde 70’inin bir gönüllü kemik iliği vericisine ihtiyacı vardır" şeklinde konuştu.
"TÜRKÖK İLE VERİCİ SAYISI ARTIYOR"
Dünya kemik iliği bankalarında yaklaşık 25 milyon gönüllü verici kayıtlı olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yeşilipek sözlerine şöyle devam etti:
"Ülkemizde de son iki yıl içinde bu konuda çok ciddi gelişmeler olmuş Türkkök sisteminde kayıtlı gönüllü verici sayısı 100 bini geçmiştir. Son bir yıl içinde Antalya ve Göztepe Medical Park Hastaneleri’nde 24 çocuk hastaya Türkkök sisteminden verici bulunarak kemik iliği nakliyle sağlıklarına kavuşmaları sağlanmıştır. Gönüllü verici sayısının artması birçok hastamıza sağlıklı yaşam şansı verecektir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.