Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menopoz sonrası kuru göz riski

İzmir Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Mucize Yararcan, Kuru Göz Sendromunun Çok Yaygın Bir Sorun Olduğunu İfade Ederek, Tedavi Edilmediği Takdirde Görme Kalitesini Düşürebildiğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2016 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2016 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Menopoz sonrası kuru göz riski
Kuru göz sendromu, menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda, hormon değişikliklerine bağlı olarak sıklıkla görülüyor. Görme kaybı sorunlarının ardından görme rahatsızlıklarında ikinci sırada yer alan bu sendrom, sıcak, kuru veya rüzgarlı havalar, yüksek rakımlı yerler, klima ve sigara kullanımı gibi başka faktörler nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
İzmir Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Mucize Yararcan, kuru göz sendromunun çok yaygın bir sorun olduğunu ifade ederek, tedavi edilmediği takdirde görme kalitesini düşürebildiğini söyledi. Uzman Dr. Mucize Yararcan, “Gözümüzde üretilen gözyaşı düzenli göz kırpma hareketi ile göz yüzeyine düzgün şekilde yayılarak bir tabaka oluşturur. Bu tabaka göz yüzeyinin kurumasını önler, gözün ön tabakalarını besler, oksijen alışverişini sağlar. Bunun yanı sıra göze giren yabancı cisimleri alerjik ve mikrobik maddeleri sürekli yıkayarak uzaklaştırır. Düzgün ve şeffaf bir göz yüzeyi oluşturarak net ve düzgün görmemizi sağlar. Bazı gözyaşı yeterli miktarda üretilemez, bazısı da kalitesi bozularak gözü yeterince ıslatamaz. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık, kuru göz olarak bilinen belirti ve yakınmalara neden olur” dedi.
"Menopoz sonrası artıyor"
Yaşlandıkça zaten gözyaşı miktarının azaldığını kaydeden Mucize Yararcan, “Özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda, hormon değişikliklerine bağlı olarak kuru göz sendromu oldukça sık görülmektedir. Göz kuruluğu erkeklere oranla kadınlarda daha sık görünen bir rahatsızlıktır. Sıcak, kuru veya rüzgarlı havalar, yüksek rakımlı yerler, klima ve sigara kullanımı gibi başka faktörler de kuru göze neden olabilir. Uzun süreli okuma, televizyon izleme ve bilgisayar kullanımı da pek çok kişide kuru göz yakınmalarına neden olmaktadır. Göz kuruluğu başta romatizmal hastalıklar olmak üzere bazı hastalıklarla birlikte görülebilir. Lazer cerrahisi, alerji ilaçları, antidepresanlar ve göz damlaları da göz kuruluğuna neden olabilir. Kontak lens kullanımının günün ilerleyen saatlerinde göz kuruluğuna yol açtığı bilinmektedir” diye konuştu.
"Nedenler ortaya çıkarılmalı"
İzmir Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Mucize Yararcan, sorunun temel nedeninin bulunması gerektiğine vurgu yaparak, “Kuru göz sendromu tedavisine geçilmeden önce, buna neden olan başka bozukluklar varsa ortaya çıkarılmalı ve tedavi edilmelidir. Kuru gözün en yaygın tedavisi suni gözyaşı içeren damla, jel ve pomadlardır. Her biri farklı kimyasal yapıdaki bu ilaçların tedavi edici özellikleri de farklılık gösterir. Bu ilaçlardan doktorun uygun gördüğü, yine doktorun belirttiği süre içinde ve göz kuruluğunun şiddetine göre farklı aralıklarla düzenli şekilde kullanılmalıdır” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.