Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurban Bayramı’nda yaralanmalara dikkat

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, Kurban Bayramı’ndaki yaralanmalarda ilk müdahale ve doğru uzmana tedavi olmanın, yaralanmaların sonuçlarının kalıcı olmasını engelleyeceğini söyledi.Kurban...

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2016 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2016 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, Kurban Bayramı’ndaki yaralanmalarda ilk müdahale ve doğru uzmana tedavi olmanın, yaralanmaların sonuçlarının kalıcı olmasını engelleyeceğini söyledi.
Kurban Bayramı’nda en sık görülen yaralanmaları kesikler, uzuv kopmaları, kırık ve çatlaklar olarak sıralayan Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, yaralanma oluşmadan önce kişisel önlemler alınması ve ortamın kesime uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yara küçük olsa dahi önemsenmeli
Yaralanmalar küçük dahi olsa, enfeksiyon kapma ihtimaline karşı bir sağlık kuruluşundan pansuman yaptırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, uzuv kopmalarında yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi:
“Uzuv kopmasında en önemli olan, en erken dönemde bu uzvu tekrar yerine dikebilmek adına en sağlıklı biçimde nasıl sağlık kuruluşuna iletileceği sorunu. Kopan uzvu mutlaka çok temiz şartlarda, mümkünse steril bir gazlı bezin içine temiz bir şekilde koyup bir torbaya yerleştirmek, sonra o torbayı içinde buzlu sulu olan bir başka torbanın içine koymak lazım. Bazen kopan uzuv yanlış bir şekilde direk buzlu suyun içine konabiliyor. Bu da uzuvda dokuların bozulması ve tamirin mümkün olmaması ile sonuçlanabiliyor.”
Damar ve tendon kesilerinde de ortopedi uzmanına başvurulmalı
Damar ve tendon kesilerinde de bir ortopedi uzmanına başvurulmasını öneren Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, “Hayvan tepmesi gibi darplarla oluşabilecek kırık ve çatlaklarda ise, öncelikle kişi kendisi önlem almalı ve kesim yapılacak ortamın koşullarını uygun hale getirmelidir. Ancak, yine de böyle bir durum oluşursa, kırıkları önlemek ya da sakatlanmayı azaltarak engellemek adına o bölgeyi istirahate almak, yani kullanmamak lazım. Diyelim ki ayağımıza geldi bir darbe, kaval kemiğimize bir darbe geldi. Kırık çatlak ihtimali olabilir düşüncesiyle üstüne basmamak lazım, gerekirse bir yardımla tekerlekli sandalyeyle veya birisinin yardımıyla hastaneye ulaşmak hatta 112’yi arayıp ambulans çağırmak en doğru şey olabilir. İkincisi darbe alan bölgeye mutlaka bir soğuk kompres uygulanmalı. Bu da oluşabilecek şişliği en aza indirerek daha çabuk iyileşmeyi sağlayacak, ağrıyı, iç kanamaları, şişme ve morarmaları azaltacaktır” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.