Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koruyucu hekimlikle kemik erimesi ortadan kalkıyor

Özellikle 50 yaş üstü kadınlarda sıkça görülen kemik erimesi hastalığının koruyucu hekimlikle ortadan kalkabileceği bildirildi.Son dönemlerde gençlerde de görülen daha çok 50 yaş üstü kadınlarda ortaya çıkan kemik erimesi hastalığı...

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özellikle 50 yaş üstü kadınlarda sıkça görülen kemik erimesi hastalığının koruyucu hekimlikle ortadan kalkabileceği bildirildi.
Son dönemlerde gençlerde de görülen daha çok 50 yaş üstü kadınlarda ortaya çıkan kemik erimesi hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Memorial Dicle Hastanesi’nde görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sedat Nacitarhan, her yıl kemik erimesi hastalığı ile ilgili bir takım bilgilendirme programlarının oluşturulduğunu söyledi. Uzman Dr. Nacitarhan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Uluslararası Osteoporoz Derneği’nin en büyük çalışması, osteoporozdan korunma yönünde. Her yıl olabildiğince koruyucu yönünü ön plana çıkararak osteoporozu halka anlatmak, halkı korumak böylelikle de ilerde tedavisi oldukça pahalı olan bu hastalığı bir nebze olsun uzaklaştırmak, azaltmak amacıyla etkinlikler düzenlenmiş. Osteoporoz genellikle yaşlı hastalığı olmakla beraber gençlerde de farklı nedenlerle ortaya çıkabilen bir durum. Son zamanlarda erkek osteoporozu gündeme geldi. Klasik olarak osteoporoz 50 yaş üzerindeki her 3 kadından ortaya çıkıyor çünkü ortalama yaşam süresi artıyor, modern yaşam tarzı yine aynı şekilde osteoporozu tetikliyor. Modern yaşayan insanlar daha az hareket ediyor, daha kötü besleniyor. Üzerine stres, sigara alkol eklenince daha da artıyor ve günümüzde yaklaşık 200 milyon osteoporoz hastası olduğu düşünülüyor” dedi.
Birçok hastalıkta olduğu gibi osteoporozda da koruyucu hekimliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Nacitarhan, “Osteoporozda temel yaklaşım hastalığı engellemek veya olabildiğince az olmasını sağlamak. Osteoporozda bu konuda şanslıyız çünkü koruyucu hekimliği çok da zor değil, yani beslenmeyi düzelterek, bir takım egzersizler yaparak koruyucu hekimliği ön plana çıkarabiliriz. Yoğun olarak kalsiyum almak, alkolden uzak durmak, sigaradan uzak durmak, biraz egzersiz yapmak bunlarla ilerde oluşabilecek osteoporoz hastalığını ortadan kaldırmak veya en azından azaltmak mümkün” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.