Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Kopya diyet’ tehlikesi

Diyetisyenlerin diyet listeleri de tıpkı müzik albümleri ve sinema filmleri gibi korsan yayıncılarının portföyüne girdi. Diyetisyen Özge Akar Özyaman’ın hastalarına hazırladığı diyet listeleri, bazı dolandırıcılar tarafından kopyalanıp...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Kopya diyet’ tehlikesi
Diyetisyenlerin diyet listeleri de tıpkı müzik albümleri ve sinema filmleri gibi korsan yayıncılarının portföyüne girdi. Diyetisyen Özge Akar Özyaman’ın hastalarına hazırladığı diyet listeleri, bazı dolandırıcılar tarafından kopyalanıp parayla satılmaya başlandı. Konuyla ilgili yargıya başvurma hazırlığı yaparken kamuoyunu da uyaran Özyaman, “Diyet listeleri kişiye özel olarak ve her öğün için ne yeneceği ayrıntılı şekilde belirtilerek hazırlanır. Dolayısıyla bir kişiye özel liste, bir başka kişi için çok zararlı olabilir. Sakın başkasına yazılmış listeyi uygulamayın” dedi.
20 liraya satıyorlar
Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Özge Akar Özyaman, yaptığı açıklamada, diyet listelerinin satıldığını bir danışanının telefon etmesiyle öğrendiğini söyledi. Özyaman, danışanının “Sizin hazırladığınız listeleri bir kişi 20 liraya bana satmak istedi. Ben sizi tanıdığım için sahtekar olduğunu anladım ve almadım” diye bilgi verdiğini anlattı. Bunun üzerine konunun takipçisi olduğunu belirten Özyaman, “Anladım ki, diyet listelerimi birileri fotokopiyle çoğaltıp, üstelik benim de ismimi kullanarak parayla satıyor. Ancak, bunu yapanların kimliklerini belirleyemedim. Bu nedenle yargıya başvuracağım” diye konuştu.
Sağlık için çok tehlikeli
Kopyalanmış diyet listesi satışının öncelikle hukuki yönden bir suç oluşturduğuna dikkat çeken Özyaman, diğer yandan satın alıp uygulayanlar için ise çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Diyet listelerinin, bu konunun eğitimini almış diyetisyenler tarafından, bilimsel yöntemlerle ve kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğini kaydeden Özyaman, “Bizim her diyet listemiz, kişinin kan tahlili sonuçları, yaşı, kilosu, boyu, yağ oranı, yaşam şekli gibi birçok faktöre göre özel hazırlanır. O kişi için haftanın hangi günü, hangi öğünde, hangi gıdanın, kaç adet/gram yeneceği belirtilir. Dolayısıyla bir kişinin diyet listesini başkasına uygularsanız, çok ciddi sağlık sorunları yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
Hukuki işlem başlatılacak
Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Müdürü Ahmet Egin de korsan diyet listesi konusunda çalışma yapacaklarını söyledi. Egin, “Yönetim olarak hukuki yollara başvuracağız. Diyetisyenimizin listelerinin korsan olarak çoğaltılmasına sessiz kalamayız. Çünkü söz konusu olan insan sağlığı. Diyetisyenimizin listeleri, orada yazan gıdaları tüketmemesi gereken insanlar tarafından kullanılırsa, telafisi çok zor olan sonuçlar yaşanabilir. Korsan liste satanlar o zaman geceleri vicdanları rahat bir şekilde uyuyabilecek mi?” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.