Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kolesterol hayatınızı zehir etmesin

Dünyada ölümün önde gelen iki nedeninin kalp hastalığı ve inme olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, ikisinin de yüksek kolesterol ile ilişkili olduğunu söyledi.Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Yüksek kolesterolün...

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2016 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2016 10:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünyada ölümün önde gelen iki nedeninin kalp hastalığı ve inme olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, ikisinin de yüksek kolesterol ile ilişkili olduğunu söyledi.
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Yüksek kolesterolün belirgin ön belirtileri yoktur. Bu yüzden farkındalık geç olmaktadır. LDL kötü kolesterol ve HDL iyi kolesteroldür. LDL’nin 200’ün altına olması gerekir. 200-239 arası sınırın üstü yükseğe yakındır, 240 üstü ise yüksek kolesterol tanısıdır. Yüksek kolesterole yediğiniz besinler, fazla kilolu olmak, hareketsiz sedanter yaşam sürmek, yaş, aile geçmişi ve genel sağlığın durumu etkilidir” dedi.
Uzman Diyetisyen Kandıralı, “Doymuş katı ve sıvı yağlar ( tereyağını sınırlandırın, işlenmiş et ürünleri, palm yağı (hurma yağı) tüketmeyin), aşırı kilo, trans yağ ve hidrojene bitkisel yağlar (katı margarinler, cips, kraker, kurabiyeler vb.), alkol ve yağlı etler, sigara, kafein, abur cuburlar (kruvasanlar, muffinler vb.), fast food (kızarmış patates, hamburger vs.) yüksek kolesterole neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Kolesterol düşürücü doğal besinler
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı kolesterol düşürücü doğal besinleri şöyle sıraladı:
“Yulaf: Çözünür lif içerir, kötü kolesterolü uzaklaştırır, kalp dostudur.
Ceviz, badem ve diğer fındıkgiller: Kuruyemişlerin çiğ, tuzsuz ve şekerle kaplı olmamaları gerekir. Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengindirler. Yapılan bir çalışmada 6 gün 1 ay boyunca günde 11 adet tüm ceviz tüketimi total kolesterolü yüzde 5.4 ve LDL kolesterolü yüzde 9.3 oranında azaltmıştır.
Kurubaklagiller: 126 gram günlük pişmiş baklagil tüketimi kötü kolesterolü yüzde 5 oranında azaltır.
Meyve: Özellikle narenciye grubu meyveler pektin doludur. Pektin vücutta çözünür life dönerek kolesterolü vücuttan uzaklaştırır. Elma, üzüm gibi meyveler kandaki antioksidan seviyelerini arttırlar ve kolesterolün hasar verme özelliğini ortadan kaldırırlar.
Çay: Çaydaki flavonoidler kan damarlarını rahatlatıp, kan pıhtılarını önlerler. Flavonoidler aynı zamanda arterlerde (atardamar) plak oluşumuna yol açan LDL kolesterolün oksidasyonunu engellerler.
Çikolata (kakao): Güçlü antioksidan içerir ve HDL kolesterol (iyi kolesterol) artışına katkıda bulunur. Çikolatadan kasıt tam yağlı süt ve şeker dolu barlar değil kakaodur. Yapılan bir çalışmada da kakao tozu verilen grupta yüzde 24, kontrol grubunda da yüzde 5 civarında HDL’de artış gözlenmiştir.
Ispanak: Fazla miktarda lutein içerir. Yapılan bir çalışma ½ bardak günlük lutein zengini besin alınmasının arter damarlarda tıkanmayı önleyerek kalp krizi riskini azalttığını göstermektedir.
Avokado: Tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. HDL artışına ve LDL kolesterol düşüşüne yardımcı olur. Beta sitosterol isimli bitki bazlı bir yağ içerir, bu da besinlerden emilen kolesterol miktarının azalmasını sağlar. Yağ ve yüksek kalori içerirler günlük kullanımdan birden fazla tüketmeyin.
Sarımsak: Kolesterolü düşürür, kan pıhtılarını önler ve yüksek kan basıncını düşürür. Kolesterolün arter duvarlarına yapışmasını önler böylece damar tıkanıklıkları oluşumu azalır.
Zeytinyağı: Tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir, LDL kolesterolü azaltır.
Somon ve diğer yağlı balıklar: Omega 3 çoklu doymamış yağ asidi içerikleri LDL kolesterolün azalmasına yardımcıdır. Beslenmede doymuş yağlar yerine çoklu doymamış yağ asitlerinin tercih edilmesi yapılan bir çalışmaya göre yüzde 4’e kadar iyi kolesterolü arttırabilmektedir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.