Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kızılay Başkanından "Rakamlar Gülünç" Açıklaması

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Her yıl 3-4 trilyon doların savunma sanayisine harcandığı bir dünyada bugün 25 milyar dolarlık insani yardım bütçesinden bahsetmek gerçekten gülünç” dedi.Dünyada insani yardıma yön veren uluslararası...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Her yıl 3-4 trilyon doların savunma sanayisine harcandığı bir dünyada bugün 25 milyar dolarlık insani yardım bütçesinden bahsetmek gerçekten gülünç” dedi.
Dünyada insani yardıma yön veren uluslararası kuruluşlar, Türk Kızılayı’nın ev sahipliğinde 13-15 Nisan’da İstanbul’da bir araya geliyor. Mayıs ayında yapılacak olan Dünya İnsani Zirvesi öncesine hazırlık niteliğindeki toplantıya, T.C. Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Sayın Hasan Ulusoy, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Dernekleri Federasyonu, Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkilileri ile 60’dan fazla ülkenin ulusal Kızılay ya da Kızılhaç derneklerinin başkan ve temsilcisi katıldı.
“HEDEF ÇATIŞMA SÜRELERİNİN KISALTILMASI, GÖÇÜN DURDURULMASI”
Kızılay Başkanı Kerem Kınık Türkiye’nin dünyada en fazla mülteci barındıran ülke olmasından dolayı toplantıya ev sahipliği yaptığını belirtti. Zirvede Kızılay olarak deneyim ve tecrübelerin aktarılacağı kadar, sorunların küresel anlamdaki çözüm noktalarının da tartışılacağını belirten Kızılay Başkanı Kınık, özellikle insani yardımların çatışma bölgelerine daha ve sürdürülebilir şekilde ulaştırılmasının temel hedeflerinin arasında olduğunu açıklayarak, “Özellikle çatışmaların uzamasından kaynaklanan nedenlerle kadınların, dezavantajlı grupların, çocukların korunamaması söz konusu. Yeni modellerde göçün kaynağından durdurulması, çatıma sürelerinin kısaltılması. Çatışma çözümleme, güven arttırıcı tedbirlerin alınmasıyla insani yardımların daha güçlü olması hedefleniyor” dedi.
“GERÇEKTEN GÜLÜNÇ”
Başkan Kınık ayrıca savunma sanayisine harcanın meblağ ile insani yardım bütçesi rakamlarını kıyaslayarak şunları söyledi: “Her yıl 3-4 trilyon doların savunma sanayisine harcandığı bir dünyada bugün 25 milyar dolarlık bir toplam insani yardım bütçesinden bahsetmek gerçekten gülünç. 980 milyon insanın aç uyuduğu, her yıl 14 milyon insanın açlıktan dolayı erkenden hayata gözlerini yumduğu, yaklaşık 6 milyon bebeğin 5 yaşına gelemeden önlenebilir sebeplerle öldüğü çok basit ayrılacak yani tasarruflarla. Yani dünyada 4 milyar tonluk bir gıda üretimi söz konusu. Ama bunun 1,3 milyar doları tüketilmeden çöpe atılıyor. Sadece bu çöpe atılanlarda dünyadaki açlık iki sefer yok edilir. Buna benzer yardımlaşmayla, başkasının derdi ile dertlenmeyle, bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışı ile yaklaşmadan o insanlara el uzatmalıyız.”
MÜLTECİLER DÖNECEK Mİ?
Özellikle Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden ve Türkiye’ye gelen sığınmacıların geri dönme olasılıklarını da değerlendiren T.C. Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Hasan Ulusoy, “Mülteci krizi bir ülkede başladığı zaman diğer ülkelere mülteciler geldiği zaman geçici olarak gelirler normal şartlarda. Ve sorun çözüldüğünde de ülkelerine geri dönüşleri esastır. Fakat biz bu sürece başladığımızda sen döneceksin, dönmeyeceksin diye ayırım yapmadık. Biz kapılarımıza sınırlarıma gelen insanlara yaşadıkları sürece elimizden gelen katkıları sağlıyoruz. Ancak bütün uluslararası toplumun uluslararası sorumluluklarını da yerine getirmesini istiyoruz. Ayrıca bir vicdani vecibedir” dedi.
“TÜRKİYE KİLOMETRE TAŞI OLMAYA HAZIR”
Büyükelçi Ulusoy da, zirvede tarihi bir yol alınması gerektiğini belirterek, “Çok zorlu günler yaşıyor insanlık. Olağanüstü ekonomik sosyal ve çevresel değişimler yaşam tarzlarını etkiliyor. Şimdiki insani sistem yeterli şekilde tam hitap edemiyor. Üç temel faktör var. Bunların çoğu çatışma, giderek açılan finans makası kaynaklarla ihtiyaçlar arasında. Ayrıca etkin kişilerin ve toplumların durumu. Bu krizler aynı zamanda sınırları aşmaktadır. Hiçbir ülke insani krizden ayrı tutulamaz. Bu da insani zirvesinin başlatılmasına neden oldu. Zor taraflı paydaşlar BM şemsiyesi altında geniş bir diyaloğa neden oldu. Bu aktif hareketin devam etmesini istiyoruz. Bu tarihi dönemde cevap verebilmeyi istiyoruz. Belirtilere hitap etmektense altındaki nedenlere inmek lazım. Bu konunun karmaşıklığı açısında insani gelişim uçurumunu kapatmak için yerel aktörlerin insani krizlere kendilerinin katkıda bulunmasını istiyoruz. Tem felsefemiz bu kavram altında ilerliyor. Türkiye Dünya İnsani Zirvesi’nin bir köşe taşı, kilometre taşı yapmaya hazır” dedi.
ICRC Genel Müdür Yardımcısı Balthasar Staehelin, zirvenin bir birleşim noktası olduğunu vurgulayarak, “Toplantıyı ciddiye almazı gereken önemli bir fırsat. DNA’mızı, sistemimizi ve katma değerimizi katarak çalışmalıyız. Operasyonel anlamda, küresel ve lokal anlam dışında artık daha iyi olmak zorundayız bazı konularda. Zirve birleşim noktası. Bir nokta değil. Bu hareketin temsil ettiği insanlığın gücü” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.