Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıyma, tavuk ve yeşilliklere dikkat

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, endüstrileşmiş ülkelerde yaşayan her 3 kişiden birinin yılda en az bir kez gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığını ve bunun da en sık kıyma, tavuk, marul ve ıspanak gibi...

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2016 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2016 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, endüstrileşmiş ülkelerde yaşayan her 3 kişiden birinin yılda en az bir kez gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığını ve bunun da en sık kıyma, tavuk, marul ve ıspanak gibi yeşillikler ile olduğunu söyledi.
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Bektaş, gıda ve su kaynaklı ishallerin giderek arttığına ve virüs kaynaklı ishal ya da gıda zehirlenmeleri gibi durumlarda antibiyotiklerin etkisiz kaldığına dikkat çekti. Bektaş, “Antibiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterilerin dengesini bozup ishali arttırabilmektedir. Dolayısıyla bakteri kaynaklı ishallerin dışındaki yüzde 90 hastada antimikrobik ilaç kullanmak gereksiz, hatta zararlıdır’’ diye konuştu.
“Bol sıvı, diyet ve probiyotik çoğu kez yeterli”
Bektaş, "Hafif ve orta seyirli ishallerde bol sıvı, diyet ve probiyotik kullanımı çoğu kez yeterlidir. Probiyotikler en çok kalın bağırsağımızda yer alan sindirime ve bağışık sistemimize katkı saylayan yararlı mikroorganizmalardır. Bunları içeren yoğurt gibi besinler ve gıda takviyeleri her çeşit ishal tedavisinde önemli yere sahiptirler’’açıklamasını yaptı.
“Bulantı giderici ve ishal kesici ilaçlar kullanılmamalı”
Akut ishalin önlenmesinde yeterli el yıkama, güvenli gıda, temiz su tüketmenin ana faktörler olduğunu belirten Bektaş, “Amerikan Pediatri Akademisi çocuklardaki ishallerde ishal kesicileri önermemektedir. Erişkinlerde de mikropların kana geçmesine zemin hazırlayabileceğinden özellikle ateş ve kanla seyreden ishallerde bulantı giderici ve ishal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.