Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kedilerde nezle salgını

Veteriner Hekim İsmail Serdar Sayar, evcil kedilerde son zamanlarda nezle hastalığının yaygınlaştığını, erken tedavi yapılmaması durumunda hastalığın zatürreye dönüşebileceğini kaydetti. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat...

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2017 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2017 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kedilerde nezle salgını

Veteriner Hekim İsmail Serdar Sayar, evcil kedilerde son zamanlarda nezle hastalığının yaygınlaştığını, erken tedavi yapılmaması durumunda hastalığın zatürreye dönüşebileceğini kaydetti. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse de sokak kedilerinde olası salgınların önüne geçilmesi için belediye görevlileri tarafından düzenli olarak aşılama yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Özel bir klinik sahibi Veteriner Hekim Sayar, önceki yıllara göre bu kış kedilerde nezle vakalarının arttığını gözlemlediğini aktardı.

Kliniğinde genellikle evcil hayvanları tedavi ettiğini anlatan Sayar, ’felinerhinotracheitis’ olarak adlandırılan kedi nezlesinin göz yaşarması, hapşırık, tıksırık gibi belirtiler gösterdiğini dile getirdi.

Sayar, erken tedavinin de önemine vurgu yaparak, hastalığın ilerleyen aşamalarda zatürreye dönüşebileceğini, alt-üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla tehlikeli bir hal alacağını anlattı.

Tedavinin küvözde ilaç ve oksijen solunumuyla sağlanabildiğini söyleyen Veteriner Hekim İsmail Serdar Sayar, nezle olmuş kediye dokunan insanların da ellerini dezenfekte etmeden sağlıklı bir kediye dokunmaları halinde hastalığı taşıyabileceğine dikkat çekti.

Sayar, tedavi edilmeyen sokak kedilerinin de muhtemelen hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ise Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hayvan barınağında önemli bir salgın görülmediğini ancak sokak kedilerinin viral hastalığa karşı belediye görevlileri tarafından düzenli olarak aşılanarak salgının önüne geçilebileceği uyarısında bulundu. Hastalığın yemlik, suluk gibi materyallerle de başka hayvanlara bulaşabileceğini anımsatan Köse, hayvan sahiplerine de şu uyarılarda bulundu:

"Veteriner Hekimler Odası olarak hayvan severlerin yanındayız. Olası problemlerde mutlaka veteriner hekimlere danışmaları gerekiyor. Hayvan besleyen herkesin mutlaka kafasındaki soruları sorabileceği bir veteriner hekim olmalı. Hayvanlarına karma aşı yaptırırken viral hastalıklara yönelik de veteriner hekimlerine hatırlatmalar yapılırsa, nezle gibi hastalıklarla karşılaşmaları olasılığı düşecektir. Kuduz, gençlik aşıları da mutlaka yaptırılmalı, anti-parazit mücadeleleri yaptırılmalı. Hem hayvanları hem de kendi sağlıkları için bunlara dikkat etmek gerekiyor. Vatandaşları hayvan severler aracılığıyla korkutuyorlar. Bir ürkme, uzaklaştırma, saldırma eğilimi gelişiyor. Korkmamak gerekiyor; hastalık varsa hekimlik de var, tedavi de var."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.