Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karnındaki Dev Kitleyle 18 Yıl Yaşadı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 65 yaşındaki bir hastanın karnından, toplam ağırlığı 22 kilogram olan iki adet kitle başarılı bir operasyonla çıkartıldı.Bu büyüklükte kitlelerin nadir görüldüğünü belirten...

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 65 yaşındaki bir hastanın karnından, toplam ağırlığı 22 kilogram olan iki adet kitle başarılı bir operasyonla çıkartıldı.
Bu büyüklükte kitlelerin nadir görüldüğünü belirten ERÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dolanbay, “Ayşe teyzemiz, karnında büyüyen kitle ile nefes alamama, hareket edememe ve yemek yiyememe şikâyetleriyle bize geldi. Hastanın gerekli muayenesini yaptık. Karnının içerisinde diyafram kasına kadar, akciğerlere baskı yapacak kadar büyük kitleler vardı. Normalde yumurtalıkların ceviz büyüklüğünde olduğunu kabul edersek, bu hastanın sağ yumurtalığında 50 santime yakın bir kitlesi, sol yumurtalığında da yaklaşık 15-20 santimlik kitlesi vardı. Hastayı gerekli tetkiklerden sonra ameliyata aldık. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat sonrası hastanın karnından toplam ağırlığı 22 kilogram iki adet kitle çıkardık. Bu tabi ki çok karşılaştığımız bir durum değil. Genelde bu kitleler büyümeye başladığında ameliyatla halledilir. Fakat teyzemiz hastaneye ve doktora gelmekten biraz korkmuş. Çevresindeki ‘ameliyattan çıkamazsın’ söylentilerinden etkilenmiş. Hastadan çıkan kitlenin patolojik incelemesini de yaptık ve onların sonucunda da teyzemizin yaşantısını etkileyecek sıkıntılı bir sonuç çıkmadı. Şu an hastamızı takip ediyoruz” diye konuştu.
Kadınlarda sık görülen yumurtalık kistlerinin kötü huylu olabileceğine de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Dolanbay, “Gerçekten bu tarz bir büyüklüğe ulaşmış kitleler çok çok nadir görülüyor. Daha çok az gelişmiş ülkelerde görülen bir hastalık. Ülkemizde vardır nadir vakalar, ama bir elin 5 parmağını geçmeyecek kadardır. Her bayanda görülebilecek bu hastalık için yılda bir kez kadın doğumcuya başvurup, gerekli kontrolleri yaptırmak şart. Bu tür kitlelerin ameliyatları kolaylıkla yapılabiliyor. Kistler iyi huylu çıkarsa ek bir tedaviye ihtiyaç kalmıyor” dedi.
65 yaşındaki Ayşe Çetin ise başarılı bir ameliyatla kendisini karnındaki dev kitleden kurtaran doktorlara minnettarlığını dile getirdi ve duygularını şu şekilde dile getirdi:
“Doktoruma çok teşekkür ediyorum, beni kurtardı. Şimdi çok iyiyim. Karnımdaki kistler uzun yıllar önce tespit edilmişti. Ben ameliyattan korktum. 18 yıl doktora gitmedim. Daha önce ağrım, şikayetim yoktu. Baktım ağrılar çoğaldı, hareket etmekte zorlanıyorum, yemek yiyemiyorum, oğlumun ısrarı üzerine Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine geldim. Doktorum beni kurtardı. Şimdi çok mutluyum”.
Annesini doktora gitme ve ameliyat için ikna etmekte bir hayli zorlandığını söyleyen hastanın oğlu Mesut Çetin de, “Karnındaki kitle iyice büyüyen annem ayağa kalkarken düşüyor ve nefes almakta zorlanıyordu. En sonunda annemi ikna ederek hocama getirdim. Hocam da sağ olsun başarılı ameliyatla annemi bu sıkıntısından kurtardı. Kendisine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.