Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karın yağları, D Vitamini eksikliğine bağlı olabilir

Yeni bir araştırma, vücutta çok fazla miktarda bulunan karın yağlarının D Vitamini eksikliğine bağlı olabileceğini ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2018 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2018 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Yeni bir araştırma, vücutta çok fazla miktarda bulunan karın yağlarının D Vitamini eksikliğine bağlı olabileceğini ortaya koydu.

Hollanda’da yapılan bir araştırmada, daha yüksek toplam vücut ve karın yağı düzeyine sahip insanların, vücudunda ve karnında daha az yağ olanlara kıyasla D vitamini düzeylerinin daha düşük olduğu sonucuna vardı. Hollandalı bilim adamları, aşırı kiloların insanların D vitamini eksikliklerinde daha da arttığı ileri sürüyor. Bağlantı kanıtlanırsa, obeziteye sahip ABD’li yetişkinlerin üçte birinden fazlası için sağlıkla ilgili etkilere sahip olabilir.

D vitamini, güneş ışığından vücuda alınabilir ve ayrıca sığır karaciğeri, ton balığı, uskumru ve somon gibi yağlı balıkların yanı sıra peynir, yumurta sarısı, mantarda ve bazı güçlendirilmiş besinlerde bulunuyor. Vücutta kalsiyumu emmek için D vitamini gerekir ve D vitamini eksikliği kemik bozukluklarına yol açabilir. Ancak, gelişen sonuçlar D vitamini eksikliğinin solunum yolu enfeksiyonlarının, doğuştan gelen bağışıklıkla ilgili hastalıkların ve kalp rahatsızlıklarının gelişiminde de rol oynayabileceğini ileri sürmektedir.

Amsterdam’daki VU Üniversitesi Tıp Merkezi ve Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi ekibi Hollanda Obezite Epidemiyolojisi çalışmasının katılımcılarında toplam vücut yağ ve karın yağ düzeylerini kaydetti. Tüm grup, çoğu obez olan 46-65 yaş arası 6,600’den fazla kişiyi içeriyordu. Bunlardan 2.580 tanesi çalışmaya dahil edildi.

Araştırmacılar çalışma sonrasında, toplam vücut ve karın yağları yüksek olan kadınlarda ve daha fazla karın ve karaciğer yağı olan erkeklerde D vitamini değerlerinin daha düşük olduğunu buldu.

Araştırmanın başında bulunan Rachida Rafiq, araştırma sonuçlarını Avrupa’daki Endokrinoloji Derneği’nin Barselona’daki yıllık toplantısında sundu. Rafiq, çalışmamızda D vitamini eksikliğini ölçmememize rağmen, artan karın yağı miktarları ile D vitamini düzeylerinin düşük olması arasındaki güçlü ilişki, daha büyük bellere sahip bireylerde D vitamini eksikliği riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir, bu bireyler D vitamini eksikliklerini kontrol ettirmeyi düşünmelidir" dedi.

Rafiq, çalışmanın gözlemsel olduğunu, araştırma ekibinin obezitenin D vitamini eksikliğine neden olduğunu veya D vitamini eksikliğinin karında yağ depolamasını sağladığını kesin olarak söyleyemediğinin altını çizdi. Rafiq," Bununla birlikte, karın yağı depolamasında ve fonksiyonunda D vitamininin olası bir rolü olabilir. Günümüzde toplumumuzda D vitamini eksikliği ve obezite çok sık görülen sorunlar olduğundan sonuçlarımız önemlidir. Gelecekteki çalışmalar, D vitamini ve visseral yağ dokusu arasındaki bu spesifik ilişkiyi açıklayan temel mekanizmaların neler olduğunu araştırmalıdır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.