Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kardeş kıskançlığını aşmanın yolları

Uzman Klinik Psikolog Gamze Birol, kardeş kıskançlığının her iki çocuktan birinde rastlanan normal bir duygu olduğunu, bu olumsuz duygunun ortadan kalkması için anne-baba tarafından çocuğa hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2018 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2018 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Uzman Klinik Psikolog Gamze Birol, kardeş kıskançlığının her iki çocuktan birinde rastlanan normal bir duygu olduğunu, bu olumsuz duygunun ortadan kalkması için anne-baba tarafından çocuğa hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikoloji Kliniğinden Uzm. Klinik. Psk. Gamze Birol, ebeveynlerin çocuklarını sağlıklı takip edip yönlendirebilmeleri için çocuk gelişim psikolojisi hakkında bilgi edinmelerinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Gamze Birol, “Çocukluk sürecini ve hatta ergenlik sürecini de etkileyen olumsuz duygulardan biriside kardeş kıskançlığıdır. Aileye yeni bir üye eklendiğinde, yeni bir bebek dünyaya geldiğinde çocuğunuzun davranışı etkili bir şekilde değişir. Yeni kardeşi dünyaya geldikten sonra, hırçınlaşan, kardeşine istemeyerek zarar veren, okulda daha önce yapmadığı olumsuz ve yanlış davranışlar sergileyen çocuklar anormal değillerdir. Sadece onların yönetmediği haberdar olmadıkları bir sürece dahil olurlar ve bu süreci anlamak, adapte olmak birçok çocukta zaman almaktadır” dedi.

Kardeş kıskançlığı belirtilerinin yeni bebek aileye katıldıktan sonra her iki çocuktan birinde rastlanan normal bir duygu olduğunu belirten Uzm. Klinik. Psk. Gamze Birol, “Bu olumsuz duygunun ortadan kalkması için anne-baba tarafından anlaşılır hale gelmesi, hoşgörüyle yaklaşılması gerekmektedir” diye konuştu.

Psikolog Birol konuya dair şu bilgileri verdi:

“Bazı anneler, ‘Ahmet kız kardeşini ilk günden itibaren sevdi’ dediklerinde bu hiç bir şekilde gerçekçi değildir. Ebeveynlerin gördüğü bu olsa bile. Psikolojik olarak bu imkansızdır. Neden mi? Birlikte şöyle bir varsayımda bulunalım. Yarın kocanızın size bu yeni haberi paylaşacağını düşünün: ‘Hayatım, gelecek hafta eski arkadaşım Hatice bize yerleşmeye gelecek. Tabii ki seni hala seviyorum. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri seninle birlikte olacağım. Ancak salı, perşembe ve cumartesi onunla birlikte olacağım. Ve pazar günü de kura çekilecek.’ Bir de bu rakibin evinize yerleşmeye geldiğinde size evdeki sorumluluklarınızda hiç bir şekilde yardımcı olmayacağını düşünün. Bütün gün dergi okuyup, uzanıp keyif yapacaktır. Hatice’ye karşı hangi duyguları beslerdiniz? Şüphesiz ki güzel bir öfke! Küçük kız kardeş veya oğlan kardeş sahibi olan okul öncesi çocuklarda gelişen duygudurum tam anlamıyla budur. Çocuk kendini haksızlığa uğramış ve yaralı hissediyor. Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuğun ön hissiyatı, annesi kardeşini doğurmaya gittiğinde annesi tarafından terk edilmiş duygularını beslemektedir. Hastaneden yeni bebekle birlikte döndüğünde artık onunla ilgilenebilmesi için çok kısıtlı zamanları vardır. Anne yeni doğan bu yabancıya aittir, üstelik eve gelen herkes yeni bebeğe ilgi gösterip, heyecanla yaklaşıyor. Kardeş kıskançlığı tam anlamıyla çocuğunuzun düşmanlık duyguları geliştirmesi ve bunu davranışına sergilemesidir. Çocuk psikoterapisi kardeşi dünyaya geldikten sonra olumsuz yönde davranışı değişen çocukları ve anne-babaların bu durumu sağlıklı bir şekilde aşmalarını sağlamaktadır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.