Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karagöz: “Popüler diyetler ölüme götürüyor”

Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, son yıllarda popüler olan diyetlerin birçoğunun insanların yanlış beslenmesine ve kimi zaman ölüme varan ağır hastalıklara yol açabildiğini söyledi.Medıcal Park Tarsus Hastanesi Diyetisyenlerinden Ayşe Şahika...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2016 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2016 11:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Karagöz: “Popüler diyetler ölüme götürüyor”
Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, son yıllarda popüler olan diyetlerin birçoğunun insanların yanlış beslenmesine ve kimi zaman ölüme varan ağır hastalıklara yol açabildiğini söyledi.
Medıcal Park Tarsus Hastanesi Diyetisyenlerinden Ayşe Şahika Karagöz, Tarsus Vojim Sisters Spor Salonu’nda kadınlara popüler diyetlerle ilgili seminer verdi. Spor salonunun üyesi olanları ‘Popüler değil bilimsel olan’ diyetlere ilgi göstermeleri konusunda uyaran Karagöz, son yıllarda medyada çok yer bulan diyetlerin birçoğunun sonucunun ölüme bile varabileceğini kaydetti.
Düşük karbonhidrat diyetleri
Ayşe Şahika Karagöz, diyetlerin kişiye özel ve vücudun ihtiyaçlarını da giderecek şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı. Popüler diyetlerin bazılarının düşük karbonhidrat içerdiğini, yağ ve protein miktarının ise fazla olduğunu belirten Diyetisyen Karagöz, “Bu diyetler sıvı ve mineral kaybına yol açarlar. Kalsiyum atımı arttığı için kemik erimesine yol açabilirler. Kan yağları ve kolesterol yükselir. Kalp ritmi bozulur ve kalp krizi ölümlerine neden olabilirler. Protein açısından fazla zengin diyetler olduğu için uzun dönemde böbreklere ciddi zarar verebilirler” dedi.
Çok düşük kalorili diyetler
Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, bazı diyetlerin de çok düşük kalori (800 kaloriden az) içerdiğini ve gün boyu bir ya da iki öğün üzerine kurgulandığını belirtti. Karagöz daha sonra diyetin zararlarını sıralayarak şunları söyledi:
“Ciddi kas kaybı ve ödem kaybı olabilir. Bazal metabolizma hızı azalabilir. Kaybedilen ağırlığın kalıcı olmaması. Sağlık açısından çok riskli olan bu diyetler ölümle sonuçlanabilir.”
Tek tip besine yönelik diyetler
Seminerde Ayşe Şahika Karagöz, kimi diyetlerin ise gün boyu bir ya da birkaç besin grubunu içerdiğini, diğerlerinin tüketilmediğini belirtti. Karagöz, tek tip besine yönelik bu diyetlerin olası sonuçları için ise “Pek çok vitamin (B6 ve B12 gibi) ile kalsiyum, çinko, demir, magnezyum ve fosfor gibi mineraller yönünden yetersizdir. Osteoporoz (kemik erimesi), safra taşları, böbrek hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kansızlık, dikkat azalması, uyuşukluk, saç dökülmesi, yorgunluk, sindirim problemleri ve kabızlığa yol açabilir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.