Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karaciğeri büyüttüler hastayı yaşama bağladılar

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi doktorları, bölgede ilk kez uyguladıkları bir teknikle hastanın hayatını sağlamasına yetmeyecek kadar yetersiz olan karaciğeri vücut içinde büyüttü ve hastayı yaşama bağladı.Kalın...

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2016 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2016 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi doktorları, bölgede ilk kez uyguladıkları bir teknikle hastanın hayatını sağlamasına yetmeyecek kadar yetersiz olan karaciğeri vücut içinde büyüttü ve hastayı yaşama bağladı.
Kalın bağırsak kanseri nedeniyle 1 yıl önce Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde kapalı ameliyat olan ve Niğde’nin Ulukışla ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Ali Yılmaz, daha sonra kontrol için tekrar Balcalı Hastanesine geldi. Burada tetkikleri yapılan Yılmaz’ın karaciğerinde çok sayıda tümör olduğu tespit edildi. Yılmaz, hemen ameliyata alınırken, kendisine Doç. Dr. Tolga Akçam ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü tarafından bölgede ilk olarak uygulanan ve birkaç aşamalı operasyonlar şeklinde geçen “ALPSS” tekniği ile karaciğerin sol tarafı büyütülerek iki katına çıkarıldı, sağ taraf ise küçültüldü. Yapılan operasyonların ardından hasta Ali Yılmaz normal yaşamına dönerek taburcu oldu. Yılmaz’ın kemoterapi süreçleri ise devam edecek.
Operasyon süreciyle ilgili bilgi veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Akçam, hastanın kendilerine geldiğinde yapılan tetkiklerinde karaciğerinde çok sayıda tümör tespit ettiklerini, hemen ameliyata aldıklarını ameliyatta da karaciğerin sağ ve orta kısmında tümörler tespit ettiklerini belirtti.
Akçam, ameliyat sonrası karaciğerin sol tarafının çok küçük olduğu için hastaya yetmeyeceğini gördüklerini bunun üzerine karaciğerin sağ tarafını besleyen iki ana damarın bir tanesini bağladıklarını, böylelikle sağ tarafın fonksiyonunu yarıya düşürdüklerini ve karaciğeri ortadan ikiye bölerek vücudun içinde ayrı ayrı bıraktıklarını ifade etti. Yapılan işlemle birlikte karaciğerin sol tarafının yarısının 3 haftada iki katı boyutuna ulaştığını söyleyen Akçam, bu işlemin amacının ise karaciğerin sağ tarafının azalan fonksiyonun sol kısım tarafından tamamlamak için sol tarafın büyümesini sağlamak olduğunu son olarak ise esas tümör olan karaciğerin sap ve orta kısmını başarıyla çıkarttıklarının altını çizdi. Akçam bu yöntemin bölgede bir ilk olduğuna vurgu yaparak, “ALPSS” adını verdikleri yöntemin özünde birkaç aşamadan oluşan ameliyat tekniklerinin yattığını söyledi.
Hasta Ali Yılmaz ise Balcalı’ya gelirken bağırsağındaki rahatsızlığın nüksettiğini düşündüğünü ancak yapılan tetkiklerde karaciğerindeki sorunun ortaya çıktığını bu durumunda kendisi için kötü bir sürpriz olduğunu belirtti. Yılmaz, yapılan müdahalenin ardından şimdi kendisini çok iyi hissettiğini dile getirerek, doktorların karaciğerini kendi içinde büyüttüklerini söylediklerinde çok şaşırdığını, vücudundaki mevcut kalan karaciğerle yaşamını sürdürebileceğini söylediklerini dile getirirken, sağlığına kavuşmasında emeği geçenlere ayrıca teşekkür etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.