Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kapalı yöntemle böbrek tümöründen kurtuldu

Özel Ümit Hastanesi Üroloji Cerrahı Dr. Yurdaer Kaynak, yaptığı laparoskopik (kapalı) yöntem ameliyatı ile hastasının böbreğini ve böbrek kanalını çıkartarak, tümörü tamamen temizledi.Hasta Nevin Çoban’ın bir hafta önce nefrektomi...

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2016 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2016 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kapalı yöntemle böbrek tümöründen kurtuldu
Özel Ümit Hastanesi Üroloji Cerrahı Dr. Yurdaer Kaynak, yaptığı laparoskopik (kapalı) yöntem ameliyatı ile hastasının böbreğini ve böbrek kanalını çıkartarak, tümörü tamamen temizledi.
Hasta Nevin Çoban’ın bir hafta önce nefrektomi (böbreğin alınması) yaptırmak üzere Özel Ümit Hastanesi’ne geldiğini anlatan Üroloji Doktoru Kaynak, süreci “Hastanın gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra, hastanın sağ böbrek toplayıcısı isteminde büyük bir kitle olduğu ve böbreğin büyük bir kısmının çürümüş olduğunu tespit ettik. Kesin tanı koymak için, doku tanısı gerekiyordu; bu nedenle hastaya biyopsi yaptık, bu patolojiye gitti, sonuç olarak böbrekte; toplayıcı sistem tümörü olduğunu belirledik. Hastaya laparoskopik (Kapalı) yöntem ile radikal nefrektomi önerdik. Bu bıçaksız kapalı yöntem ile hastamızın sağ böbreğini ve böbrek kanalını ameliyatla çıkartarak, tümörü tamamen temizledik” diye özetledi.
DAHA AZ AĞRI DAHA KISA SÜREDE İYİLEŞME
Kapalı yöntemin hasta açısından önemli avantajları olduğunu belirten Dr. Kaynak, şunları kaydetti:
“Bu yöntem ile yapılan ameliyatlar sonrasında hasta daha kısa sürede günlük yaşantısına dönüyor. Hasta daha az ağrı duyuyor, daha kozmetik sonuçlar alınıyor, hastanın kanama riski daha azalıyor, bu operasyonun bir diğer özelliği ise; kullanılan görüntüleme sistemi ile içeride 10 kata kadar büyütme sağlanıyor ve bu, cerraha büyük kolaylık sağlıyor, çünkü; hata payını düşürüyor. Açık cerrahilerde büyük bir kesi olur ve hastalarda en büyük ağrı oluşturan şey de cilt ve kas yarıklarıdır, kanama fazla olduğundan, cerrah müdahale ettiği alanı görmekte zorlanabiliyor. Kapalı ameliyatta ise; bu kesiler olmadığından hasta daha az ağrı duyar ve iyileşmesi de daha kısa sürer.”
UZMANLIK VE TECRÜBE GEREKTİRİYOR
Eskişehir’de 9 yıldır laparoskopik ameliyatlar yapan Dr. Kaynak, bunun eğitimi için önce Almanya’da, daha sonra da Fransa’da eğitim aldı. Uludağ Üniversitesi’nde yardımcı öğretim elemanı olarak laparoskopik cerrahi ve böbrek nakli konusunda 2 yıl çalışan Dr. Kaynak, kapalı yöntemin hasta açısından konforlu bir yöntem olduğunu belirtti. Dr. Yurdaer Kaynak, “10 kat büyütme altında sıfır hata ile çalışmak çok daha iyi bir yöntem diye düşünüyorum ve hasta için de daha az riskli ve iyileşme süresinin kısalığı ve sonrasında ameliyat izinin olmaması bakımında da çok daha konforlu. Ancak cerrah için çok uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir yöntem. Çünkü elleriniz vücudun içinde değil, anatomi bilmeniz gerekiyor, 2 ana damarın içinde çalışıyorsunuz, hata yapma şansınız yok” diye konuştu.
3 SAAT SÜRDÜ
Kapalı yöntem ameliyat ile Nevin Çoban’ın böbreğindeki toplayıcı sistem tümörünü temizlediklerini aktaran Özel Ümit Hastanesi Üroloji Cerrahı Dr.Yurdaer Kaynak, “Büyük bir ameliyattı ve 3 saat sürdü. Bunun sonrasında kesin tanıyı patoloji söyleyecek ve uygun tedavi yöntemini belirleyeceğiz. Ümit ediyorum ki; tümör böbrek ile sınırlıdır ve bu ameliyat kesin çözüm sağlar. Hasta kapalı ameliyat sonrası ikinci gününde kendini iyi hissediyor. Ancak bundan sonra hasta ömür boyu takip altında olmalı” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.