Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanserden korunmanın yolları

Bursa'da, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi tarafından vatandaşlar son yıllarda artan kanser hastalıkları konusunda bilgilendirildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2014 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2014 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kanserden korunmanın yolları
1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla Tayyare Kültür Merkez’inde düzenlenen panelde konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Fatih Ölmez, “kanserde doğru bilinen yanlışlar” konulu sunumunda, halk arasında şehir efsanesi haline gelmiş, bilimsel geçerliliği olmayan konulara dikkat çekti. Kanserin konuşulmasından bile korkulmasının erken teşhisi geciktirdiğine işaret eden Dr. Ölmez, günlük hayat alışkanlıklarında değişiklik olanların mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Ölmez, cep telefonları ile ilgili çok fazla spekülasyonlar yapılmasına rağmen, bu konuda olumlu ya da olumsuz somut veriler bulunmadığını, yine de oluşturduğu elektromanyetik alan dolayısıyla mümkün mertebe az kullanılması ve uzun konuşmalarda kulaklığın tercih edilmesi gerektiğini anlattı.
Kanser hastalarında şeker kullanımı ile ilgili de çok fazla şehir efsanesi olduğunu belirten Ölmez, kanser teşhisi konulan hastalarda günlük şeker tüketiminin hastalığı ilerlettiği ya da tedavinin etkisini azalttığı yönündeki iddiaların ilmi temeli dikkat çekti.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Erdem Çubukçu ise, “kanserde beslenme” konusunda bilgiler verdi. Kansere genetik ve kişisel faktörlerden çok çevre ve beslenmenin sebep olduğuna vurgu yapan Dr. Çubukçu, özellikle doğal gıdalar tüketilmesi ve endüstriyel katkı maddelerinden kaçınılması gerektiğini söyledi. Bol posalı ve lifli bitkisel gıdalar ve taze meyve yenilmesini tavsiye eden Çubukçu, ev yoğurdunun çok faydalı olduğunu, obezitenin de kansere zemin hazırlayacak metabolik faktörleri tetiklediğini bildirdi.
Hematoloji Uzmanı Uzm. Dr. Burak Deveci ise, “hematolojik maligniteler” konusunda bilgi verdi. Deveci, "Halk arasında kan kanseri olarak bilinen hastalıklar eskiden en umutsuz vakalar olarak görülürdü. Hematolojik maligniteler, son yıllarda gelişen teknoloji, bulunan ilaçlar ve kemik iliği nakli gibi seçenekler sayesinde günümüzde en yüz güldürücü ve kalıcı tedavi sağlayıcı kanserler oldu" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.