Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanserde korkutan rakamlar

Kolposkopi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Özgül, Türkiye’nin tedbir almazsa kansere 2020 yılında 10 milyar dolar harcayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2014 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2014 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kanserde korkutan rakamlar
 Kolposkopi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Özgül, Türkiye’nin tedbir almazsa kansere 2020 yılında 10 milyar dolar harcayacağını söyledi.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu tarafından Uludağ Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen panelde uzmanlar kadınlarda görülen kanserleri anlattı. (Merinos AKKM Başkanlık Salonu’nda düzenlenen ‘Kadın Kanserleri’ konulu panele Kolposkopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kunter Yüce, Kolposkopi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Özgül, BKK Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Opt. Dr. Can Başaran ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Ozan konuşmacı olarak katıldı.

Kolposkopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kunter Yüce, meme, rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserlerinin kadınlarda en sık görülen kanserler olduğunu söyledi. Kanserlerden henüz ortaya çıkmadan veya erken safhada kurtulmanın mümkün olduğunun altını çizen Yüce, “Ülkemizde ücretsiz yapılan HPV testi ile rahim ağzı kanseri gelişmeden önlenebilmekte ve mamografi ile meme kanseri çok erken safhada yakalanıp tedavi edilebilmektedir. Özellikle son yıllarda bütün dünyada giderek artan rahim ağzı kanseri çok erken dönemde teşhis edilebilmesi sayesinde önlenebilmektedir. Son yıllarda erken tanı için ortaya çıkan HPV tespit testleri ile bu daha da kolaylaşmıştır. Dünyada ilk defa HPV testleri ile rahim ağzı kanser taraması ülkemizde başlatılmış ve uygulamaya sokulmuştur” dedi.

Kolposkopi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Özgül ise, kanserin hasarlı hücrelerin aşırı ve kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Kanserin aşırı çoğalma ile kalmadığını, başka organ ve dokulara yayılma özelliği olduğunun altını çizen Özgül, kalp hastalıklarından sonra en sık 2. ölüm nedeni olduğunu vurguladı. Özgül, “2006 yılında Türkiye kanser tedavisi için 2,5 milyar dolar harcadı. Aynı hızla artar ve tedbir almaz ise 2020 yılında bu sayı 4 misli artarak 10 milyar doları bulacak” dedi.

Meme kanserindeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Opt. Dr. Can Başaran ise, insana yardımı ilk olarak kendisinin yapabileceğini, kendi kendine kontrollerin yapılması sonucunda hemen doktora başvurulması gerektiğini ifade etti. Herkesin kanserle yaşadığını ve kanserin her organda çıktığını anlatan Başaran, “Önemli olan bağışıklık sistemimizin güçlü ve sağlıklı olmasıdır. Bağışıklık sistemimiz her gün, her saniye kanser hücresiyle savaşıyor. Sebepleri arasında çevre faktörleri, stres, beslenme düzensizlikleri var. Bunlar değiştirilebilir. Değiştiremediğimiz ise genetiğimizdir” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Ozan ise, rahim ve yumurtalık kanserleri hakkında bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Programın sonunda Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı M. Necati Şahin tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.