Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanser tedavisinde yeni yöntem

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kanser hastalarına uygulanan tedavi, geliştirilen yazılım sayesinde oluşturulan yeni yöntemle yeni bir boyut kazandı. Zarar gören dokuları tedavi ederken sağlam dokulara da zarar vermemek için geliştirilen yöntemle beraber kanser hastalarının tedavisinde daha verimli sonuçlar alınırken, hastaların yeni uygulanan tedavi yönteminden memnun oldukları öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2015 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2015 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kanser tedavisinde yeni yöntem



Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde “Smart Adaptive” adı verilen yazılımla kanser hastaları üzerinde yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı. Geliştirilen yazılım sayesinde eskiden zarar gören dokuları tedavi ederken sağlam dokuların da zarar görmesi büyük oranda önlendi. İlk kez bir devlet hastanesinde uygulanan yöntemden klinik çalışanları daha verimli sonuçlar alırken, hastaların da tedavilerinde büyük ölçüde kolaylık sağlandı. Yazılımla beraber eskiden çekilen tomografi ve günlerce yapılan planlama, yazılıma yüklenen veriler sayesinde daha hızlı ve otomatik bir şekilde uygulamaya geçiriliyor.

Geliştirilen yazılım ve yöntem hakkında bilgiler veren Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Eğitim Sorumlusu Dr. Orhan Kızılkaya, “Bütün kanser hastalıklarında temel olarak tedavi birden fazla branşı ilgilendirmektedir. Bunlardan bir tanesi de Radyasyon Onkolojisi'dir. Hastalarımıza yapmış olduğumuz tedavilerde kullandığımız radyasyonun hasarlandırıcı etkilerini, hastalarımızın sağlam dokularına en az zarar verecek şekilde kullanmayı temel prensiplerimiz olarak görüyoruz. Bu çerçevede aynı zamanda hasarlandırmayı korurken tedavi ettiğimiz organların hastalıklı bölgelerine en yüksek dozda vererek hastalığı kontrol altına almak zorundasınız. Sonuç olarak iki ucu keskin bir bıçağı kullanmak durumundayız. Bu amaçla yaptığımız bütün planlarda, hastaların sağlam dokularını en üst düzeyde koruyabilecek ama hastalıklı bölgeleri de mutlak kontrolünü sağlayabilecek tedavileri oluşturmalıyız. Biz teknolojiden bağımsız olmayan bir branş olarak bu konuda kullandığımız yöntem artan marifetlerden birisidir. Tümörlerin cinsine göre radyoterapiye verdiği cevaplar farklı farklıdır. Sonuç olarak her tedavide mutlaka doğru tedavi yapıyorsanız bir cevap elde edeceksiniz. Bu cevap tümörün küçülmesiyle beraber gidecektir. Hasalandıracağınız bölge ufaldığı zaman sizin planınız da otomatik olarak ufalıyorsa, etraftaki sağlam dokuların azalması daha düşük ihtimalle olacaktır. Smart Adaptive dediğimiz yöntemde de temel nokta budur” dedi.
“ZAMAN KAYBI AZALIYOR, TEDAVİ GÜNLÜK OLARAK UYGULANIYOR”
Dr. Kızılkaya, “Yazılımın verdiği imkanlar çerçevesinde kendi kendine ufalarak sizin müdahalenize gerek kalmaksızın, sağlam dokuları mümkün olduğunca korumaya yönelik daha az bölge ışınlanıyor ve tümör kontrol altına alınırken sağlam dokular daha fazla korunmuş oluyor. Bu durum bize iki konuda yarar sağlıyor. İlk olarak otomatik olarak bizim kontrolümüzü gerektirmeden daha hassas sınırlar içerisinde ufalmaları test ederek yakalayıp sağlam dokuları korumaya yöneliyor. İkinci olarak da gereksiz zaman kaybı olan, hastanın tomografiye girip oradan çıktıktan sonra planlamanın yapılması gibi hastanın konforuna olumsuz etki eden durumların önüne geçiliyor. Bu yazılımla ekonomik olarak günlük olarak bu tedaviden yararlanmış oluyorlar” ifadelerini kullandı.
“YÖNTEM İLK KEZ BİR DEVLET HASTANESİNDE KULLANILIYOR”
Uygulamanın Eylül ayında hastanede kullanılmaya başlandığını söyleyen Dr. Kızılkaya, “Şimdi ise eskiden kullandığımız yöntemlere gerek kalmayacak. Yazılım sayesinde bu otomatik olarak yapılacak. Şu anda dünyada uygulamalar var ama bizim bunu uyguladığımız iki hastamız var. Onlarda otomatik olarak başlandı. Bu tedavi yönteminden mutlaka hepsinin mutlu olacağını düşünüyoruz. Kendilerini korumaya ve hastalıklarını daha iyi kontrol altına alabilecek bir tedavi yöntemiyle karşı karşıya kalmaları ve bilmeleri onları rahatlatacaktır. Bizim açımızdan temel değişiklik hastalarımızın daha fazla yararlanabilmeleri bizi mutlu ediyor. Şu anda ilk kez bir devlet hastanesinde kullanıyor, o da burasıdır” diye konuştu. 
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.