Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalp Krizinden Boşanmaya Sinsi Suçlu: “Uyku Apnesi”

Uyku kalitesini düşürerek kalp krizlerinden trafik kazalarına kadar pek çok ani ölümün nedeni olan uyku apnesi hastalığına karşı geliştirilen son tedavi yöntemleri, 3. Soluksuz Senfoni Kongresi’nde ele alındı.Bağcılar’daki Medipol Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uyku kalitesini düşürerek kalp krizlerinden trafik kazalarına kadar pek çok ani ölümün nedeni olan uyku apnesi hastalığına karşı geliştirilen son tedavi yöntemleri, 3. Soluksuz Senfoni Kongresi’nde ele alındı.
Bağcılar’daki Medipol Üniversitesi Hastanesinde düzenlenen “3. Soluksuz Senfoni” başlıklı “Horlama ve Obstrüktif Uyku Apnesinde Canlı İleri Robotik Cerrahiler ve Videokonferanslar” konulu bilim, sanat ve kültürün bütünleştiği kongrede; canlı robotik ameliyatlar, cerrahi video sunumları ve muhtelif sanat etkinlikleri düzenlendi.
Öncelikli amacı; sosyal ve ölümcül zararlarıyla yaşam kalitemizde büyük yaralar açan bu hastalığa karşı duyarlılığı artırmak olan kongre, İstiklal Marşının okunmasının ardından Prof. Dr. Nebil Göksu ve müzisyen İlham Gencer’e onur ödülü verilmesiyle başladı.
Ödül törenini takiben başlayan sosyal panele konuşmacı olarak katılan sanatçılar Melis Sökmen, Prof. Arın Alagün, Renan Bilek, Bora Gencer’in yanı sıra Kongre Başkanı Doç. Dr. Murat Karaman, Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Kökrek, işadamı Cevat Saraç ve gezgin Tulga Ozan yaşam kalitesine büyük zarar veren uyku apnesi hastalığına dair duyarlılığı artırıcı mesajlar verdiler.
Başkanlığını Doç. Dr. Murat Karaman’ın üstlendiği kongreye; Prof. Dr. İbrahim Hızalan, Prof. Dr. Mehmet Ömür, Prof. Dr. Ahmet Ömer İkiz gibi isimlerin yanı sıra pek çok bilim adamı katıldı. Kongrede, sosyal bir sorun olarak da kabul edilen uyku apnesine karşı geliştirilen en yeni tedavi yöntemleri sunuldu.
Uyku apnesinin hem bir hastalık hem de bir sosyal sorun olduğunu vurgulayan Kongre Başkanı Doç. Dr. Murat Karaman, uyku apnesinin, aile yaşamını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini ve mevcut boşanmaların bazılarının sebebi olduğunu ifade etti. Karaman, “Ayrıca horlayan kişiler toplum içinde alay konusu olmakta. Ailenin diğer bireyleri için uykusuz gecelerin sorumlusu olarak tutulmaktalar. Yine benzer şekilde horlayan kişi tatil ve iş gezilerinde istenilmeyen oda arkadaşı oluyor. Duruma biraz daha farklı bir açıdan bakıldığında belirtmek gerekir ki istatistiklere göre uyku apnesi hastalarının trafik kazası yapma riski maalesef normalden 8 kat fazla” dedi.
Tıkayıcı tipte uyku apnesi ve horlama, uyku sırasında yumuşak damak, küçük dilin ve dilin geriye kaçıp soluğu 10 saniyeden daha fazla tıkaması ve bu sırada hastanın nefes almak için aşırı çaba göstermesi ile oluşuyor. “Uyku apnesi” diye bilinen hastalıkta şiddetli horlama, solunumun tamamen ya da kısmen durduğu nefessiz kalınan bir dönemle kesilmekte. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin bir saat içinde sık görülmesi ani ölüm tehlikeleri doğuruyor. Hastaların tedavi görmediği durumlarda, bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılıyor. Tedavi edilmeyen uyku apnesi hastaları; gece nöbetleri, uykudan yorgun kalkma, kilo vermekte güçlük çekme, trafikte seyir halinde uyuyakalma, iş toplantılarında uyuklama gibi güçlük ve tehlikelerle yaşamlarına devam ediyor.
Kongre kapsamında düzenlenen karma sergiye ressam Ferhat Edizkan çizimleriyle, Prof. Dr. Mehmet Ömür ve rehber Tulga Ozan fotoğraflarıyla, Doç. Dr. Murat Karaman ise oryantalist akıma mensup ressamlara ait eserlerin dijital yağlı boya kopyalarıyla katıldı.
Sergide satılan eserlerin tüm gelirleri Kanserli Çocuklara Umut Vakfına bağışlandı. Kongrede ayrıca sanatçılar Deniz Doğangün ve Doğan Doğangün bir de klasik müzik dinletisi verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.