Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalp Hastalarına Ramazan Uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, Kalp Hastalarının Ramazan Ayında Oruç Tutan Kalp Hastalarının Çok Dikkatli Olması Gerektiğini Belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kalp Hastalarına Ramazan Uyarısı
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, Ramazan ayında oruç tutan kalp hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, Ramazan ayında kalp hastalarının oruç tutmaları hakkında bilgiler verdi. Oruç tutmanın sağlıklı ve genç bireylerde faydalı olduğunun çoğu çalışmada kanıtlandığını belirten Dr. Burucu, yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında uzun bir oruç süresinin olması nedeniyle kronik hastaların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Kalp hastalarının bir kısmının oruç tutamadığını, son bir yıl içinde kalp krizi geçiren veya koroner anjiyografi sonrası stent takılan hastaların ikili kan sulandırıcı kullanmak zorunda olmalarından dolayı oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu belirten Burucu, “Stent takılan koroner arter hastaları işlemden bir yıl sonrasında daha düşük doz aspirin veya tek doz kan sulandırıcı kullanmaya başladıkları için oruç tutabilirler. Kalp yetmezliği olan hastalar ise oruç tutamazlar. Çünkü bu kişilerin kullandığı ilaçların çoğunun tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü etkisi olmasından dolayı oruç sırasında bayılmalara ve tansiyon düşmesine neden olur” dedi.
Burucu, şöyle devam etti: “Kalp yetmezliği hastalarındaki sıvı dengesi çok önemli olduğundan yaz aylarında sıvı kaybını önlemek ve ilaç dozlarını ayarlamak daha önemli hale gelmektedir. Kalp yetmezliği olan hastaların oruçla vücudu zorlaması sonucu böbrek yetmezlikleri ile de karşılaşılmaktadır. Kalp pili olan hastalar, kalp yetmezliği sorunları yoksa oruç tutabilirler. Kalpte ritim bozukluğu olan kişiler, inme riskini düşürmek için düzenli olarak kan sulandırıcılar kullanıyorsa oruç tutmaları risklidir. Kontrolsüz hipertansiyonu olup en az 2-3 hipertansiyon ilacı kullanan bireylerin de oruç tutmaları sakıncalıdır. Ani tansiyon düzensizlikleri kişiyi hastanelik yapabilir veya daha kötü sonuçlara sebep olabilir”
“KALP HASTALARI AKDENİZ MUTFAĞINA GÖRE BESLENMELİ”
Oruç tutan kalp hastalarının mutlaka doktorların önerilerini dikkate alması gerektiğini de kaydeden Burucu, bu tür hastalar için en sağlıklı beslenme şeklinin Akdeniz mutfağı olduğunu vurguladı. Burucu şunları söyledi: ”Oruç tutarken iki önemli zorluk vardır. Bunlardan birincisi uzun süre susuz ve aç kalmak ikincisi ise iftarda ani, çabuk ve çok fazla yemek yemektir. Kalp hastaları için en sağlıklı beslenme şekli Akdeniz mutfağı dediğimiz sebze ve salata ağırlıklı beslenmek, et olarak ise balık eti tüketmektir. İftar yemeğinde uzun süre açlık sonrası ani ve fazla yenen yağlı ve kalorili yiyecekler, mide bağırsak sistemine giden kanı arttıracak bu durum da kalbin yükünün artmasına sebep olacaktır. Ani kalp krizlerinin sebebi budur. Günlük besin miktarını sahur ve iftar arasında eşit bölerek aşırı yemekten kaçınmak en doğrusudur. Vücudun ihtiyacı olan günlük ortalama 2 litre su da sahur ve iftar zamanlarına bölünerek alınmalıdır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.