Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalp Hastaları Ve Vatandaşlara Ramazan Uyarısı

Ramazan ayında kalp yetmezliği bulunan hastaların oruç tutmasının uygun olmadığını belirten Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Op. Dr. Adil Orman, sıvı dengesine dikkat edilmesi gerektiğini ve sıvı kayıplarının kalp krizlerine...

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2016 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2016 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ramazan ayında kalp yetmezliği bulunan hastaların oruç tutmasının uygun olmadığını belirten Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Op. Dr. Adil Orman, sıvı dengesine dikkat edilmesi gerektiğini ve sıvı kayıplarının kalp krizlerine neden olabileceğini söyledi.
Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Op. Dr. Adil Orman, Ramazan ayı nedeniyle kalp hastaları ve vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Ramazan ayında sıvı kayıplarının önemine dikkat çeken Orman, kalp hastaları ve vatandaşların kalp sağlıkları için iftarda ve sahurda dengeli beslenmeleri gerektiğini ifade etti. Kalp hastalığı bulunan vatandaşların oruç tutup, tutmamalarının kalp hastalarının teşhisine ve hangi hastalığa sahip olduklarına bağlı olduğunu belirten Orman, “Kalp yetmezliği hastalarının, kalbinde gücü azalmış, kalp gücünün az olduğu hastalarda kalp, vücudu yeterli derecede beslemediği için bu hastalarımızın oruç tutmasını istemiyoruz. Ancak tedavi edilmiş olan bazı kalp hastaları oruçlarını tutabilirler. Doktorlarıyla irtibat kurdukları zaman kendilerine daha ayrıntılı bilgi verecektir. Ama oruç tutulup tutulmaması konusu hastalarımızın tedavi edilip edilmemiş olmasına bağlıdır. Oruç tutmam meselesinde kişinin yaşama tarzı da önemlidir. Oruçlu süresinin geçirilmiş olduğu yerde çok önemlidir. Yayla gibi bir ortamda kalmış, vücutta sıvı kaybının olmadığı ve sürekli klimalı bir ortamda tedavi edilmiş bir kalp hastası oruç tutabilir. Çok yoğun bir çalışma ortamında bulunan ve sürekli sıvı kaybına neden olan bir yerde sağlıklı insanların bile oruç tutması riskli olabilir. Bu kişiye göre özelleştirilmiş olması gerekir. Bunun yanında hastalığa göre kanaat getirilmesi gerekiyor. Özellikle kalp yetmezliği hastaların illaki tutmaması gerektiğini birçok çalışma gösteriyor” dedi.
“SAHURDA MUTLAKA LİFLİ GIDALAR ALINMASI GEREKİYOR”
Sahurda çok yemenin doğru olmadığını vurgulayan Orman, “Ben sahurda çok yersem acıkmam diye bir durum yok. Yemek miktarını artırdığımız zaman hem midemizdeki gerginliği artırıyoruz hem de kan şekerimizin çok hızlı yükselmesine sebep oluyoruz. Bunlar olduğu zaman vücut hemen yakmaya geçer. Yakma işlemi de hızlı olacağı için acıkmamız kısa zamanda gerçekleşecektir. Onun için sahurda genellikle lifli gıdaların mutlaka alınması gerektiğini düşünüyoruz. Sebze, meyve ağırlıklı, kahvaltı türü ve bol sulu gıdalar alınması sahurda daha önemlidir” diye konuştu
“HIZLI SIVI ALIMI KALP YETMEZLİĞİNE SEBEP OLABİLİR”
İftarda çok hızlı yememeye özen gösterilmesi gerektiğini aktaran Orman, “Ani ve hızlı yemek, kan şekerimizi hızlı bir şekilde yükseltir. Buda ciddi problemlere sebep olur. Ya da yoğun miktarda ve hızlı bir şekilde sıvı alımı kalp gücü azalmış olan hastalarda kalp yetmezliğine sebep olur. O yüzden ilk başta bir çorba türü veya bir bardak su içip bir süre bekleyip iftarı ondan sonra yine aynı şekilde dengeli bir beslenme tarzına özen göstererek, aşırı yağlılardan ve kızartmalardan uzak durarak daha rahat bir dönem geçireceğiz” dedi.
“SIVI KAYBI KALP KRİZLERİNE SEBEP OLABİLİR”
Aşırı sıvı kaybının bir takım olumsuzluklar doğurabileceğini ifade eden Orman, şunları kaydetti:
“Yoğun bir güneşli ortamda çalıştığımız zaman vücudun aşırı sıvı kaybı, damarların içerisindeki kanımızın pıhtılaşmasına sebebiyet vererek kalp krizlerine ve kalp ritim bozukluklarına sebebiyet verebilir. Kalp hastası olsak da olmasak da sıvı dengesi çok önemlidir. Kalp hastalarında bu bir derece daha fazla önem arz etmeye başlıyor. O yüzden onların daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.