Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlarda doğurganlığı değerlendirme aşamaları

Kadın Hastalıkları, Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı Op.dr.deniz Gökalp Kaya, Kadınlarda Doğurganlığı Değerlendirme Aşamaları Hakkında Açıklamalarda Bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kadınlarda doğurganlığı değerlendirme aşamaları
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, kadınlarda doğurganlığı değerlendirme aşamaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, en az 1 yıl herhangi bir korunma yöntemi uygulanmaksızın haftada 2-3 kere girilen cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilmemesine infertilite yani kısırlık denildiğini belirterek, “İnfertilite çoğu toplumda önemli bir sorundur. Dünya genelinde çiftlerin yaklaşık yüzde 15’i infertilite nedeni yardımla üreme tekniklerine başvurmak zorunda kalmaktadır” dedi.
KADIN FERTİLİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
İnfertilite şikayeti ile başvuran hastalara yönelik inceleme yapılırken infertilite nedenleri %50-50 erkek ve kadın faktörleri arasında paylaşıldığı için hem erkek hem kadın birlikte değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, “İnceleme her tıbbi prosedür için başlangıcı oluşturan detaylı anamnez ile başlar. Çifte yönelik; infertilite süresi, önceki tedavileri, adet düzeni, geçirilen cerrahi işlemler gibi sorular sorularak neden araştırılır. Kadına yönelik değerlendirme Anamnez sonrası hasta muayene muayene edilir. Hastanın vücut-kütle indeksi hesaplanır. Genel muayene sonrası jinekolojik muayeneye geçilir. Muayene sonrası ultrasonografi yapılarak, rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Yumurtalık rezervini değerlendirmek için USG ile antral folikül sayısı FSH(folikül stimülan hormon) düzeyi AMH (anti-mülleryan hormon) düzeyi Veya dinamik testler yapılabilir.ayrıca ovulasyonun (yumurtlama) olup olmadığı bazı testler veya ultrasonografi takibi ile belirlenir. Bunların dışında rahim içi ve tüpleri değerlendirmek için HSG (histerosalpingografi) yapılabilir. Elde edilen bulgulara göre veya gerekli durumlarda tanısal/operatif laparoskopi veya tanısal/operatif histeroskopi olarak adlandırılan ve anatomik yapının değerlendirilmesinde altın standart testler olarak uygulanan bu yöntemler uygulanabilir. Ayrıca tüp bebek tedavisi için sağlık bakanlığınca da zorunlu kılınan serolojik ve hematolojik testler ile yumurtlama problemine yol açabilecek hormonal durumu değerlendirmek için gerekli testler yapılır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.