Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlarda adet sancısına dikkat

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, Kadınlarda Adet Sancısına Dikkat Edilmesi Gerektiğini Belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2016 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2016 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kadınlarda adet sancısına dikkat
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, kadınlarda adet sancısına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Düzenli adet gören kadınlarda adet döneminin ilk 1-2 günü sancı olabileceğini anlatan Op. Dr. Aslı Alay, "Bu ağrı genellikle kadınların yüzde 50’sinde görülmekte çoğunlukla hafif geçmektedir. Bazı kadınlarda ise ağrı şiddetli olabilir. Rahim kas dokusu içerir, adet döneminde rahim kaslarındaki kasılma ağrıya ve kramplara yol açmaktadır. Birçok ağrı kesicinin hedefi olan prostoglandin adet döneminin başlangıcında salgılanır, rahimde kasılmaya, kasılmada ağrıya yol açar. İlk günlerde yüksek olan prostoglandin düzeyi daha sonra azalır ve ağrıda azalır. Dismenore tanısı konulmadan önce ağrının ne zaman geldiği, eşlik eden şikayetler, ağrı geçmesi için neler yapıldığı, ağrının seyri önemlidir” diye konuştu.
Dismenore başlangıç şekline göre iki grupta incelendiğini anlatan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, “Pirimer dismenore; ilk adeti takip eden 1-2 yıl içinde başlar. Sancı çoğunlukla adetten 1-2 gün önce başlar, adetin ilk günü şiddetlenir. Alt karın bölgesinde başlayan ağrı ve kramplara eşlik eden bulantı-kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, kabızlık, ishal, bacakların iç yüzünde hassasiyet olabilir. Çoğunlukla altta yatan bir hastalık yoktur. Nedeni prostoglandinlerin doğal salınımı olup tedavide ağrı kesici özelliği olan ilaçlar kullanılır.Bu ilaçlar adet kanaması başlamadan alınırsa dahada etkili olur. 1-2 günlük kullanım çoğunlukla yeterlidir. İlaçlarla birlikte alkol almamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca karaciğer hastalığı, kanama bozukluğu ve ülseri olan kadınlarda ilaç dikkatli kullanılmalı, doktor önerisi ile ilaç alınmalıdır. Kontrol edilemeyen şiddetli ve iş gücü kaybına yol açan, sosyal yaşantıyı etkileyen adet sancılarında daha etkin bir tedavi gerekebilir. Bu durumda hormonal tedavi yöntemleri kullanılabilir” diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, Dismenore tedavisinde geleneksel yöntemleri ise şöyle sıraladı; “Masaj, sıcak uygulama: sıcak banyo, ayaklara sıcak uygulama kadını rahatlatır. Dikkat edilmesi gereken sıcak uygulama direk olarak karın bölgesine yapılmamalıdır. Çünkü karın içi mevcut olan ve bilinmeyen iltihabi bir durumu arttırabilir. Kadında adet döneminden önce karında şişlik; Memelerde gerginlik, baş ağrısı görülüyor ise adetten yaklaşık 1 hafta önce tuzu kısıtlamak, kafeinli gıdalardan uzak beslenmek, maydonoz tüketmek, ıhlamur, rezene çayı içmek bir miktar ödemi azaltır. Ayrıca vit B ve magnezyum içeren gıdaların tüketimide ağrıyı azaltabilir. B vitamini et, karaciğer, balık, yeşil sebzelerde bolca bulunur. Magnezyum ise fındık, fıstık, kepek, çiğ tüketilen koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Meditasyon ve yoga gibi uygulamalar , düzenli uyku, kas tonusunu arttıracak egzersizler ve nefes egzersizleri de yararlıdır” şeklinde konuştu.
Sekonder dismenorenin ise rahim ve yumurtalıklardaki herhangi bir hastalık nedeni ile olduğunu anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, “En sık nedeni çikolata kisti ve myomlardır. Ağrılar adetten önce başlayabilir ve adet bitiminde devam edebilir. Ağrı adet dışındaki dönemlerde ve ilişki sırasında da olabilir. Tedavide hastalığın boyutuna göre bazen ilaç tedavisi, bazı durumlarda ise cerrahi tedaviden yararlanılır.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.