Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlar 30 Yaşından Sonra Kontrolleri Aksatmamalı

Eskişehir Özel Ümit Hastanesi, Sağlık Söyleşileri programı kapsamında Bozüyük ilçesinde yaşayan kadınları rahim ağzı ve meme kanseri konusunda bilgilendirdi.Bozüyük Belediyesi Metristepe Kültür Merkezi’ndeki eğitime Özel Ümit Hastanesi...

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2016 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2016 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eskişehir Özel Ümit Hastanesi, Sağlık Söyleşileri programı kapsamında Bozüyük ilçesinde yaşayan kadınları rahim ağzı ve meme kanseri konusunda bilgilendirdi.
Bozüyük Belediyesi Metristepe Kültür Merkezi’ndeki eğitime Özel Ümit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Perihan Sözer konuşmacı olarak katıldı. Kanser Haftası dolayısıyla düzenlenen eğitimde rahim ağzı ve meme kanserleri konusunda açıklamalarda bulunan Op. Dr. Sözer, eğitim sonrasında kadınların sorularını yanıtladı.
Kadınlarda en fazla görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu dile getiren Op. Dr. Sözer, "Meme kanserinin bu kadar çok görülmesinin arkasında çevresel ve genetik faktörler yatıyor. Özellikle de ailede meme kanseri varsa, sigara kullanımı varsa, kilo, şeker hastalığı hareketsizlik, sağlıksız beslenme gibi faktörler tetikliyor. Emziren kadınlarda meme kanseri görülme oranı çok düşükken, adete erken başlayan ve geç menopoz olan kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riski daha yüksek" ifadelerini kullandı.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Elle muayenenin ilk teşhis için hayati önem taşıdığını belirten Özel Ümit Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Perihan Sözer, şunları kaydetti:
"Özellikle adetin birinci ve ikinci günü muayene yapılması en doğru sonucu verir. Ağrısız sertlik ve şişlik meme ucundan sıvı ya da kan gelmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerekiyor. Ele gelen kitle, meme başının içeri çekilmesi, meme başından kanama ve akıntı, ciltte kızarıklık ve meme üstü derisinde portakal kabuğu görünümü ve koltuk altı lenf bezelerinde şişlik belirtilerden bazılarıdır. Teşhisi mamografi, ultrason ve biyopsi ile yapılan meme kanseri, teşhis sırasındaki evresine göre tedavi olur. Bazen sadece ameliyat yeterken, bazen ameliyat artı ışın tedavisi, kemoterapi ve anti-hormon tedavileri uygulanır."
KORUNMAK İÇİN AŞI
Rahim ağzı kanserinin ise genital kanserlerde 4’üncü sırada bulunduğunu aktaran Op. Dr. Sözer, her yüz bin kadından 9’unda rahim ağzı kanseri görüldüğünü dile getirdi. Rahim kanserinin erken safhalarının 30-35 yaş arasında görüldüğünü ve bu dönemde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Sözer, ileri safhaların ise genellikle 50 ve ileri yaşlarda görüldüğünü anlattı.
Serviks kanserini başlatan başlıca unsur olarak HPV-Virüs enfeksiyonlarına vurgu yapan Sözer, bunların içinde yüksek riskli tiplerin Tip 16, 18, 45, 31, 33 olduğunu ve bunlardan Tip 16’nın servikal kanserlerin yüzde 60’ından sorumlu olduğunu söyledi. Op. Dr. Sözer, rahim ağzı kanserine ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kanser türünden korunmak için cinsel ilişkiye girmemiş kız ve erkeklerin ergenlik yaşından itibaren 25 yaşa kadar aşı olmasını öneriyoruz. Kanser ön safhalarından kanser evresine ilerlemesi yavaş olan bir hastalık olan rahim ağzı kanserinin erken teşhiste tedavisi iyi sonuç veriyor. Kadınlar senelik rutin kadın doğum muayeneleri ve smear testleri aksatmamalı. Özellikle cinsel ilişki sonrasında kanama ve akıntı sorunu yaşayanlar muhakkak en yakın zamanda uzman doktora başvurmalı."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.