Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İyot Eksikliği Zeka Geriliğine Neden Olabilir

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sağlıklı bir bireyin günde 5 gram iyot alması gerektiğini ifade ederek, "İyot, besinler, su ve deniz ürünlerinin tüketimi ile alınır. Ülkemizde besinler ve içme suyuyla yeterli iyot alınmamakta,...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sağlıklı bir bireyin günde 5 gram iyot alması gerektiğini ifade ederek, "İyot, besinler, su ve deniz ürünlerinin tüketimi ile alınır. Ülkemizde besinler ve içme suyuyla yeterli iyot alınmamakta, çocuklarımız ve yetişkinlerimiz iyot yetersizliğine bağlı sorunlar yaşamaktadır. Dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeni iyot yetersizliğidir" dedi.
İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, iyotun insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşeni olduğunu belirtti. Bu hormonların vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gerekli olduğunu vurgulayan Kemik, "İyot, besinler, su ve deniz ürünlerinin tüketimi ile alınır. Günlük alınması gereken miktar sağlıklı bir birey için 5 gramdır. Ancak besinlerde ve içme suyunda yeterli iyot bulunmuyorsa o zaman vücudun ihtiyacı olan iyot alınamaz. Ülkemizde besinler ve içme suyuyla yeterli iyot alınamamakta, çocuklarımız ve yetişkinlerimiz iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkilenmektedir. İyot yetersizliği halinde, tiroid bezinden kana geçen hormonlar yeterli miktarda yapılmamakta, hemen hemen tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
"ÖNLENEBİLİR ZEKA GERİLİĞİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ İYOT YETERSİZLİĞİ"
Dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeninin iyot yetersizliği olduğunun altını çizen Kemik, "Kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz etkiler. İyot her gün belli miktarda mutlaka alınması gereken bir mineraldir. Beyin, vücut gelişimi ve organların faaliyetleri için gereklidir. Doğumdan itibaren iyot yetersizliği zeka düzeyinde düşmeye sebep olmakta çocuklarda öğrenme yeteneğinde azalma ve algılama güçlüğü ve bunun sonuncu olarak da okul başarısında düşme gibi sorunlara yol açmaktadır. İyottan yetersiz beslenen çocuklar akranlarına göre 13,5 puan zeka kaybına uğramaktadırlar. İyot yetersizliğinin hafif olduğu örneklerde bile durum tehlikeli hale gelebilmektedir. Böyle durumlarda bir nüfusun ortalama zeka düzeyi normalden daha düşük olabilir, bu durumda ulusların gelişimi açısından ürkütücü sonuçları ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.
Günlük olarak alınması gereken miktarda iyot alınmadığında sadece tek bir hastalığın değil, bir dizi fonksiyonel ve gelişimsel bozukluğun ortaya çıktığının saptandığını kaydeden Kemik, "İyot yetersizliği nedeniyle, anne karnında ve bebeklikte, düşük, ölü doğum, bebek ölümü, konuşma bozuklukları, zeka geriliği, doğum anomalileri olabilir. Çocukluk ve gençlikte, guatr, öğrenme yetersizliği, algılama güçlüğü, fiziksel gelişim bozukluğu meydana gelebilir. Yetişkinlerde, guatr, tiroid kanser riskinde artış görülebilmektedir. İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için alınacak başlıca önlem bireylerin iyot alımını artırmaktır. Bu nedenle ülkemizde sofralık tuzlar iyot açısından zenginleştirilmiştir. Tuzdaki iyot ısı, ışık ve nemden olumsuz etkilenir. Bunu önlemek için, iyotlu tuz renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalı, saklandığı yer kuru olmalı, tuz içinde bulunan iyotun yemek pişerken kaybolmaması için yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken ilave edilmelidir. Daha zeki, çalışkan, başarılı, üretken bir neslin yetişmesinde iyot eksikliği ile mücadele etmek için vatandaşlarımız, mutlaka iyotlu tuz tüketmeye özen göstermelidir" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.