Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İyilik Bebekleri Organ Bağışı İçin Türkiye’yi Geziyor

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği’nin organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak ve bu yıl çocukluk dönemi organ nakillerine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği İyilik Bebekleri sosyal sorumluluk projesi yolculuğuna...

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2016 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği’nin organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak ve bu yıl çocukluk dönemi organ nakillerine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği İyilik Bebekleri sosyal sorumluluk projesi yolculuğuna devam ediyor.
Haldun Dormen’den Nebahat Çehre’ye, Selçuk Yöntem’den Zeynep Beşerler’e kadar iş, sanat ve cemiyet hayatından 41 ünlü ismin çocukluk hayallerinden yola çıkılarak tasarlanan bebekler, Türkiye’yi ve dünyayı dolaşacak.“Hayata İyilik Kat” sloganından yola çıkılarak, Memorial Sağlık Grubu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen projede, Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından organ nakli olacak çocuklar için kullanılacak olan bebekler ilk olarak İstanbul’da sergilenmeye başladı. “İyilik Bebekleri” sergisi, 29 Mart-2 Nisan’da Akmerkez’de, ardından da Akbatı AVM’de ziyaretçileriyle buluştu. 10 Nisan’a kadar burada sergilenecek olan “İyilik Bebekleri” sergisi, 11-22 Nisan tarihleri arasında ise Akasya AVM’de gezilebilecek.
“BİR KİŞİNİN AKLINA BİLE ORGAN BAĞIŞINI GETİREBİLDİYSEK NE MUTLU BİZE”
Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, iyilik bebekleri projesinin kısa sürede büyük ilgi gördüğüne dikkat çekerek, “Amacımız insanların bu konuyu gündeme almasını sağlamak ve yılda bir kez de olsa onlara organ bağışı fikrini düşündürmektir. Organ bağışı yapalım mı? Yoksa yapmayalım mı? Eğer bunu gündemine alırsa, insanlarımızın bu konuya olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü çok fazla organ bekleyen hasta var. Eğer yılda bir kez de olsa bu konuyu gündemine alırlar, araştırırlar ve düşünürlerse, sistemi çok iyi anlarlar ve doğru yolları öğrenirlerse, bu konuya sıcak bakacaklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE ORGAN NAKLİ KONUSUNDA DÜNYADA PARLAYAN BİR YILDIZ”
Türkiye’de yaklaşık 4 bin ile 4 bin 500 civarında organ nakli yapıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Polat, ’’Türkiye için gerçekten büyük bir rakam. Dünyada, Türkiye organ nakli konusunda parlayan bir yıldız. Özellikle canlı verici karaciğer naklinde dünya birincisi. Canlıdan verici ameliyatlarını çok iyi yapıyoruz ancak sağlıklı bir insanı ameliyat etmek istemiyoruz. Amacımız hep kadavradan organ nakli yapmak ve insanları organ bağışına teşvik etmek. Yaklaşık 4 bin 500 nakil yapıyoruz ama bekleyen hasta sayısı 40 binin üzerinde. Bunlar erişkin ve çocuk. Çocuklarda ise binlerin üzerinde. Türkiye’de çocuklarda yıllık 400-450 civarında karaciğer nakli yapılıyor. Bunun yanında bekleyen çocuk sayısı oldukça fazla durumda’’ açıklaması yaptı.
“HER ŞEY ÇOCUKLARIN SAĞLIKLA BÜYÜMESİ İÇİN”
Çocuklarda organ naklinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Polat, ’’Karaciğer ve kalp nakli yapılamayan çocuklar ne yazık ki kaybediliyor. Böbrek naklinde ise belki geçici olarak diyaliz ile çözüm bulunabiliyor. Ancak organ yetmezliğinin en etkili tedavisi organ nakli… Çocukluk döneminde yapılan nakillerde, çocuklar hem bedensel hem de zihinsel gelişimini tamamlamış oluyor. Nakil yapmayıp çocuğu diyalize bağladığınızda ise kendi yaşıtlarıyla hiçbir zaman eşit büyümeye sahip olamıyor. Teknoloji ve bilim o kadar çok ilerledi ki, insanlar normal hayatlarını yaşayabilecek duruma gelebiliyor. Onun için onların hayatını kurtarmış oluyorsunuz. Siyahla beyaz gibi, hayata sihirli bir dokunuş gibi’’ diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.