Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnmemiş Testis Sorununda Erken Teşhis Çok Önemli

El muayenesiyle tespit edilerek ameliyatla başarılı şekilde tedavi edilebilen inmemiş teşhis sorununda erken teşhis çok önemli.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2020 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2020 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İnmemiş Testis Sorununda Erken Teşhis Çok Önemli

Özel Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Perihan Topçu  inmemiş testis sorunun tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi: “ İnmemiş testis,erkek çocuklarda görülen cerrahi bir hastalıktır. Bebek anne karnında gelişimini tamamlarken testisler,böbreklerin hemen altında oluşurlar ve doğumdan bir süre  önce kasık kanalından geçerek torbaya yerleşirler.Testislerin bu inişi yapamayıp  torbaya yerleşmemesine inmemiş testis denir.Her 100 çocuktan 3 çocukta testisler inmemiştir. Erken doğan bebeklerde ise daha sıktır‘‘ dedi.

 

Inmemiş testisin tanısının çok kolay olduğunu belirten Op.Dr.Perihan Topçu, Normalde dikkatli bir ebeveyn  bebeğinin altı açtığında iki testisin de torbada olduğunu  rahatlıkla farkeder.Eğer şüphe varsa  bir çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk üroloğu tarafında yapılan basit bir fizik muayeneyle tanı konabilir.

 

Burada dikkat edilmesi gereken ve inmemiş testisden ayırdedilmesi gereken bir durum vardır.Bazen muayene sırasında  skrotumda görülen testis  zaman zaman yukarı kaçarbilir ki buna utangaç testis veya mobil testis denir.  Bu inmemiş testisin  bir varyasyonu olup genellikle cerrahi  tedavi  tedavi gerektirmez.Daha nadir olarak ise, fizik muayenede testis hiç ele gelmeyebilir. Bu durumda iki  şey söz konusudur.Ya testis karın içinde kalmıştır ya da testis hiç gelişmemiştir.Bu durumda da testisin karın içinde olup olmadığı laporoskopik olarak incelenir ve şayet varsa torbaya indirilir‘‘ dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Tedavi Edilmezse Kısırlığa Neden Olabilir.

 

İnmemiş testisin erken tanı ve tedavisi çok önemli olduğunu belirten Topçu, Burada amacımız, bu çocuklarda ilerde kalıcı olarak gelişebilecek testis fonksiyon kayıplarını ve hastalıklarını önlemektir. İnmemiş testis tedavi edilmediğinde ileride çocuklarda, üreme fonksiyonlarında azalma veya kayıp ya da testis kanseri gelişebilir. Ayrıca testis kendi etrafında dönerek çürüyüp yok olabilir veya yanlış yerde duran testis herhangi bir travmaya maruz kaldığında kolaylıkla yaralanabilir. Yine bu çocuklarda beraberinde kasık fıtığı gelişebilir. Ayrıca testisin eksik olmasından dolayı çocukta psikolojik ve kozmetik sorunlar görülebilir’’ dedi.

 

Esas Tedavi Cerrahidir

Perihan Topcu hastalığın tedavisi  hakkında şu bilgileri verdi;

İnmemiş testisin esas tedavisi cerrahidir.Testislerin inişi doğumdan sonra da devam ettiği için İnmemiş testislerin yarısı bebek 6 aylık olunca kendiliğinden torbaya inmiş olur.İnmeyen testisler ise 6 ay ile en geç 1.5 yaş arasında  mutlaka tedavi edilmelidir.İnmemiş testis ameliyatı basit bir ameliyat olup ameliyat sonrası birkaç saat gözlenen hastalar eve gönderilir.İnmemiş testisde, ameliyattan  değil aksine ameliyata geç kalmaktan korkmalıyız.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.