Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnme, Tüm Aileyi Etkiliyor

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam inmenin (felç) en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu ve hastalığın tüm aile fertlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.İnmenin ani gelişen, 24 saat ve daha uzun...

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2016 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2016 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam inmenin (felç) en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu ve hastalığın tüm aile fertlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
İnmenin ani gelişen, 24 saat ve daha uzun sürebilen, beyinde kısmi veya yaygın hasara neden olan ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mustafa Çam, "Beyin damar hastalıkları ve serebrovasküler hastalıklar beynin bir bölgesinin geçici veya kalıcı olarak iskemi ya da kanama nedeniyle etkilendiği ve beyni besleyen damarların patolojik bir süreç ile doğrudan tutulduğu tüm hastalıkları kapsar. Vücudun bir yarısının tümü veya bir bölümünde meydana gelen uyuşma ve güçsüzlük, yutma güçlüğü, konuşma, okuma ve anlama bozukluğu, baş dönmesi, gövdeyi dik tutamama, çift görme ve görme kaybı inmenin belirtileridir. Son yıllarda inmeden koruyucu yöntemlerin yanı sıra inme tekrarının önlenmesi ve özellikle inmeli hastaların akut dönemde tanı, tedavi ve bakımları açısından önemli ilerlemeler kaydedilmiştir" dedi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, inme hakkında şu bilgileri verdi:
"Beyne giden damarın tıkanmasıyla beyin dokusunun kan akımı kesintiye uğrar. Bunun sonucunda ani gelişen beyin doku kaybına bağlı bulgular ortaya çıkarak hızlı yerleşir. Bu bulgular 1-2 günde tam düzelme, kısmi düzelme, maluliyet ve ölüm olasılıklarını içeren geniş bir değişkenlik gösterir. Bu nedenle hızla başlamış beyin doku hasarını durdurmak ve bölgesel kan akımını tekrar sağlayarak mümkün olduğunca geri dönüşü sağlamak gerekir. Bu amaçla hastanın durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Son yıllarda bu tedavi yöntemleri ile geniş hasta topluluklarında önemli çalışmalar yapılmıştır."
İnme geçiren ve uygulama koşulları uygun olan bir hastaya ilk 3-4,5 saat arası hemen müdahale edildiğinde yüzde 50 başarı elde edildiğini açıklayan Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, "Denizli Devlet Hastanesi İnme Merkezi’nde uygulanan trombolitik tedavi yöntemiyle merkezimize başvuran 11 hastanın 8’inde iskemik inmenin yerleşmesi önlenerek kısmi veya tam düzelme sağlanmıştır. Bu tedavide süre çok önemli olmakla birlikte tek kriter değildir. Uygulamaya engel kriterler ekarte edilmeli ve yüksek riskli hastalara uygulanmamalıdır. İnme gelişimini önlemek amacıyla ikincil koruyucu tedavi yaklaşımlarına öncelik verilmelidir. Damarsal risk faktörleri belirlenmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet gibi değiştirilebilir risk faktörleri tedavi edilmeli, sigaradan uzak durulmalı ve obezite ile mücadele edilmelidir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.