Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İki Haftadan Uzun Süren Öksürüğe Dikkat

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zühal Akdağ, çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan ve vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı ölüme neden olabilen tüberküloz mikrobu hakkında bilgi verdi.Özel Deva Hastanesi...

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 08:52
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 08:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zühal Akdağ, çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan ve vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı ölüme neden olabilen tüberküloz mikrobu hakkında bilgi verdi.
Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zühal Akdağ, çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan ve vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı ölüme neden olabilen tüberküloz mikrobu hakkında bilgi verdi. Vücudumuza giren tüberküloz mikroplarının çeşitli nedenlerle aktifleşip çoğalmaya başladığında tüberküloz hastalığını ortaya çıkardığını dile getiren Dr. Akdağ, "Tüberküloz hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun bütün organlarında hastalık yapabilir. Hastalanan organlarda ağır bir iltihap olur, erimeler görülebilir. Organların çalışması bozulur" dedi.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zühal Akdağ, tüberküloz hastalığının genellikle sessiz başlangıç gösterdiğini belirterek, "Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda tüberküloz mikrobunu aldıktan sonra hastalık geliştirme riski erişkinlere göre çok daha yüksektir. İki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemeleri, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama(kilo kaybı), halsizlik, yorgunluk, kan tükürme gibi belirtilerin görüldüğü kişiler vakit kaybetmeden bir uzmana görünmesi gerekir” dedi.
NASIL BULAŞIR?
Tüberküloz hastalığını yalnızca aktif tüberküloz bulunan kişilerin bulaştırabileceğini söyleyen Dr. Akdağ, "İnsandan insana hava yolu ile bulaşan tüberküloz mikrobunun en önemli kaynağı, tedavi görmemiş akciğer tüberkülozlu hastalardır. Bu hastaların öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile mikroplar havaya saçılır" dedi.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Tüberküloz hastalığının, önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, toplumsal açıdan önemli bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Akdağ, “Tüberküloz hastalığı uygun ilaç tedavisi ile iyileşebilen bir hastalıktır. Tedavide birden fazla ilacın düzenli ve yeterli süre birlikte alınması gerekmektedir. İlaçlarını önerilen şekilde aksatmadan, yeterli sürede içen hastaların hemen hepsi başarıyla tedavi edilir" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.