Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu: İngiltere Dışişleri Bakanı ile Suriye konusunu ele aldık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Suriye’deki gelişmelere ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını belirterek, “Suriye konusunu...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Suriye’deki gelişmelere ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını belirterek, “Suriye konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Suriye’deki grupların Suriye Ulusal Koalisyonu’na katılımı ve Cenevre 2 Konferansı’na katılmalarını değerlendirdik. Suriye’deki trajedi konusunda daha fazla katkı sağlanması için kanaatlerimizi paylaştık.” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Başkonsolosluğu’na düzenlenen terör saldırısında ölenleri anmak için katıldığı törenin ardından İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile gündeme ilişkin konularda görüşme yaptı. Pera Palas Otel’de gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan basın toplantısı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı’nı hüzünlü bir şekilde ağırladıklarını belirten Ahmet Davutoğlu, görüşmede ve anma töreninde teröre karşı dayanışmayı ifade etme imkanı bulduklarını söyledi. Davutoğlu, İngiltere ve Türkiye’nin bundan sonra da teröre karşı ortak çalışmalar yürüteceğini vurguladı. Görüşmede gündeme ilişkin konuları değerlendirdiklerini kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Yarın Rusya’ya gideceğiz,daha sonra İran’da görüşmelerimiz olacak. Bu temaslarımızda İngiltere ile istişare halindeyiz. Özelilikle Suriye’de Cenevre 2 Konferansı’na giden süreçte, Suriye Ulusal Koalisyonu’ndaki olumlu gelişmeler konusunu ve Kürt gruplar başta olmak üzere bütün grupların Suriye Ulusal Koalisyonu’na katılımını ele aldık. Cenevre 2’nin bir an önce gerçekleşmesi ve Suriye rejimin insanlık suçlarının son bulması için ortak çalışma irademizi bir kez daha teyit ettik. Suriye’deki trajedi konusunda daha fazla katkı sağlanması için kanaatlerimizi paylaştık.”

Hague ile İran konusunu da ele aldıklarını belirten Davutoğlu, İran ile P5+1’in görüşmelerinin sürdüğünü vurgulayan Davutoğlu, “Biz Türkiye olarak görüşmelerin bir an önce başarılı bir şekilde sonuçlanması için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Daha önce de belirtildiği gibi bölgede nükleer istemiyoruz. Barışçıl amaçlı nükleer enerjiye sınır getirilmesini de istemiyoruz. Bundan sonra da ne gerekiyorsa Türkiye yapmaya hazır. Bu konuyu İran’da ele alma imkanı bulacağız.” şeklinde konuştu.

Görüşmede Ortadoğu’daki gelişmelerin de konuşulduğunu anlatan Davutoğlu, “Ortadoğudaki gelişmeler konusunda görüş alış verişinde bulunduk. İkili ilişkiler bağlamında vize muafiyeti veya kolaylaştırmaları konusunda birlikte atılacak adımları ele aldık. Bunun da daha ileri gitmesi için Türkiye’nin taleplerini ifade ettik. Bundan sonra da eylem planları çerçevesinde her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

'KIBRIS'TA BARIŞIN ERTELENMESİ KİMSENİN MENFAATİNE DEĞİL'

“İngiltere Kıbrıs’ta son derece önemli bir ortağımızdır.” diyen Davutoğlu, Kıbrıs konusunun da görüşmenin içeriğinden olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Biz Kıbrıs’ta bir fırsat penceresinin açık olduğunu düşünüyoruz. Müzakereler bir önce başlasın 2013 altın yılı heba edilmesin. Ancak liderler arasındaki görüşme sürekli ertelendi Rum yönetimi tarafından. Son dönemde de krizlerin aşılması için bütün çabalara rağmen görüşmeler sağlanmadı. Yaptığımız görüşmelerde Türkiye her tülü adıma açıktır, sürecin önünü açmaya açıktır. Kıbrıs Türk tarafının temsilci göndermesi gibi başkentlere. Sayın Hague’den sürecin hızlandırılması konusunda yardımlarını istedik. Sürekli zamana yararak barışın ertelenmesi kimsenin menfaatine değil.” diye konuştu.

Görüşmede Avrupa Birliği (AB) konusun da ele alındığını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “AB ile ilgili İngiltere’nin desteğine müteşekkiriz. Biz o konularda ortak vizyona sahip olduğumuzu görüyoruz. Bu konuda İngiltere ile aramızda sürekli istişareler var. AB konusunda Türkiye ve İngiltere arasındaki istişare derinleştirilerek devam edecektir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.