Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hamilelikte yaz aylarına dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Cem Kızılaslan, yaz aylarındaki sıcaklık artışlarının kaçınılmaz bir şekilde gebeleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.Liv Hospital Ulus Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Kızılaslan,...

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2016 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2016 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Cem Kızılaslan, yaz aylarındaki sıcaklık artışlarının kaçınılmaz bir şekilde gebeleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Liv Hospital Ulus Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Kızılaslan, sıcaklık artışı ile birlikte nefes alıp vermenin zorlaşabileceğini, terlemenin de etkisiyle vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı gelişebileceğini belirterek, "Bu sıvının vücut boşlukları arasındaki dağılımının bozulması nedeniyle özellikle el ve ayaklarda şişlikler oluşabilir. Sıcaklık artışına bağlı vücut ısısındaki artışın neticesinde kan basıncında yükselmeler görülebilir. Yeterli miktarlarda sıvı tüketilmemesi durumunda gebeliğe bağlı ortaya çıkan ağrılarda artma, ödem artışı hatta kramplarda artma ortaya çıkabilir. Bu yüzden aşırı sıcaktan kaçınmalı, sıvı tüketimi mutlaka arttırılmalıdır" dedi.
"İstirahat kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır"
"Artan ısının sizi yorması oldukça doğal bir sonuç olup bu nedenle gün içerisinde özellikle de güneş ışığının en etkili olduğu saat aralıklarında mutlaka kısa dinlenme araları verilmelidir" diyen Op. Dr. Kızılaslan, "İstirahat kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Sıcaklığın etkili olduğu zaman aralıklarında mümkünse dışarı çıkmamalı, dışarıda olduğunuzda klimalı veya gölgelendirilmiş ortamlarda bulunmaya özen göstermelisiniz. Terlemeyle kaybedilen sıvının yerine konulması anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Vücuttan su ve tuz kaybını azaltmak için mümkünse gün içerisinde kısa duşlar almalı, dışarı çıkarken çantanızda mutlaka su şişesi bulundurmalısınız. Rahatsızlık hissettiğinizde yüzünüz ve boynunuza su uygulamak sizi rahatlatacaktır. Yaklaşık 30 saniye süreyle el veya ayak bileklerinizi soğuk suya tutmak serinleme hissi verir ve şişliklerinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Gün içerisinde en az 2 litre (ortalama 6-8 bardak) su ve taze meyve suyu tüketmeye gayret ediniz. Tuz içerisinde bulunan iyot hem bebeğinizin sağlığı açısından önemli hem de vücutta su dengesinde görev aldığından dolayı tuz tüketimini azaltınız ancak kesinlikle sıfırlamayınız. Kafein içeren içecekleri günde en fazla iki bardakla kısıtlamaya özen gösteriniz" diye konuştu.
Besin zehirlenmelerine dikkat
Aşırı sıcaklarla beraber besin zehirlenmelerinin daha sık görüldüğüne vurgu yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Kızılaslan, "Çoğu viral etkenlerle olan bu besin zehirlenmeleri (gastroenterit) özellikle yaz aylarında besinlerin uygun olmayan sıcaklıkta bekletilmesi nedeniyle artış göstermektedir. Bu nedenle fast-food ve cips gibi tuz içeriği yüksek veya açık yerlerde satılan temiz izlenimi vermeyen gıdalardan kaçınınız. Mayonez ve dondurma tüketmeden önce üretim ve saklanma koşullarından mulaka emin olunuz. Mevsiminde yetişmeyen meyve ve sebze tüketimini azaltınız. Bunların yerine mümkün olabildiğince mevsiminde yetişen taze salatalar ve meyveleri iyi yıkanmış olmaları kaydıyla daha fazla tüketiniz" ifadelerini kaydetti.
Yaz aylarında güneş yanığı ve güneş lekelerine dikkat
Gebelik döneminde hormonların etkisi nedeniyle yaz aylarında güneş yanığı ve güneş lekelerinin özellikle daha sık görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Cem Kızılaslan "Özellikle gebelik maskesi olarak da bilinen sıklıkla alın, yanaklar veya şakaklarda ciltten hafif kabarık, sütlü kahve renkte simetrik lekelerin oluşumunda rol oynayan en önemli faktör güneş ışığı içerisindeki UV ışınlarına maruziyettir. Bu nedenle güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce çok faktörlü gebelik için uygun koruyucu kremlerinizi sürün. Gebeler için uygun bu güneş koruyucularının kullanılmasında bilinen hiçbir sakınca yoktur. Fiziksel aktivite ve yüzme gibi sportif aktiviteleri günün erken saatlerinde veya akşamüzeri gibi güneş ışınlarının etkisinin azaldığı zamanlarda yapmaya özen gösteriniz. Kıyafet seçiminde güneş ışığını yansıtacak, açık renkte rahat ve hafif giysiler, geniş kenarlı şapkalar, uygun güneş gözlüklerini tercih edebilirsiniz. Artan sıcaklık nedeniyle mantar enfeksiyonlarına duyarlılık arttığından dolayı rahat ve destekleyici iç çamaşırlarını tercih ediniz, rahat havalı ve konforlu yaz elbiseleri giyiniz" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.